Linkovi

Odluka o izručenju Haradinaja Srbiji ponovo odložena


Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova u sudnici u Kolmaru, 2. mart 2017.
Ramuš Haradinaj, bivši premijer Kosova u sudnici u Kolmaru, 2. mart 2017.

Francuski sud u Kolmaru saopštio je da će od Srbije tražiti dodatne informacije o slučaju Ramuša Haradinaja, a odluku o njegovom izručenju saopštiće 6. aprila. Za Vladu Kosova ova odluka je neprihvatljiva, a kosovske opozicione stranke najavljuju proteste.

Ramuš Haradinaj neće moći da napušta teritoriju Francuske do konačne odluke suda, koji je po drugi put odložio svoju odluku. Današnja sednica Istražnog odeljenja Apelacionog suda u Kolmaru bila je otvorena za javnost.

Mi smo zaista razočarani odlukom. Mi smo sigurni da je sud imao sve elemente da danas da odbije ekstradiciju Srbiji. Nije to slučaj. Pitanja Srbije nemaju interes, već da uspore procedure”, rekao je Dominik Bergman, advokat Ramuša Haradinaja.

Na današnje ročište došao je veliki broj Albanaca. Neki od njih okupili su se ispred suda, a po izlasku Haradinaja iz sudnice uzvikivali su parolu UČK.

“Moj legalni status postavlja međunarodni sud za bivšu jugoslaviju. Moje hapšenje je nelegalno, a optužbe su političke. Dakle trajanje od 30 dana za ovakvu odluku nije više pravno već političko pitanje”, kazao je Ramuš Haradinaj.

Predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa rekao je danas na sednici Skupštine Kosova da je odluka suda u Francuskoj neprihvatljiva i razočaravajuća za Vladu Kosova.

Očekujemo da će francuske institucije omogućiti što brži povratak Haradinaja na Kosovo, a pred takvim sudovima odgovaraće oni koji su izvršili zločine na Kosovu“, rekao je Isa Mustafa.

Poslanici Skupštine Kosova prekinuli su nakon dva sata rad u znak solidarnosti sa Ramušem Haradinajem zasedanje sednice parlamenta, a opozicione stranke saopštile su da će u subotu organizovati protest u centru Prištine zbog odluke francuskog suda o odlaganju odluke o Haradinaju.

Ramuš Haradinaj uhapšen je 4. januara na aerodromu u Bazelu po Interpolovoj poternici Srbije zbog ratnih zločina. Francuski sud ga je 12. januara uslovno pustio da konačnu odluku o izručenju čeka na slobodi u Francuskoj.

XS
SM
MD
LG