Linkovi

Odluka o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije krajem juna


Premijer Hrvatske Andrej Plenković

Stalni arbitražni sud u Hagu saopštio je da će odluku o teritorijalnom sporu između Hrvatske i Slovenije u vezi sa morskom granicom objaviti 29. juna, a rekacije vodećih političara u tim državama su različite.

"Predsednik Suda, sudija Žilber Gijom, će pročitati odluku Suda 29. juna između 14 i 16 sati u Palati mira u Hagu tokom rasprave koja će biti otvorena za javnost," navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Suda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković rekao je da Zagreb objavu presude o teritorijalnom sporu sa Slovenijom dočekuje u skladu s odlukom hrvatskog parlamenta iz jula 2015. godine - da Hrvatska izađe iz procesa arbitraže i da ni na koji način neće biti vezana presudom Arbitražnog suda.

"Na taj način i očekujemo taj čin (presude) koji će biti 29. juna po podne. Ostajemo otvoreni za razgovore sa Slovenijom o svim otvorenim pitanjima, uključujući i pitanje granice," izjavio je Plenković, a prenose hrvatski mediji.

Hrvatska skupština je krajem jula 2015. donela odluku o povlačenju iz arbitražnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale 2009, a Sloveniji predložila da otpočnu pregovori o alternativnom rešavanju spora.

Zagreb je tada ocenio da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan, nakon što je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

I Sekolec i Drenik se se nakon toga povukli.

Hrvatska je izašla iz arbitraže pozivajući se na član 60. Bečke konvencije koji dopušta povlačenje iz sporazuma u slučaju njegove "teške povrede" i izrazila razočaranje kada je sud ocenio da takve povrede nije bilo i zatim u novom sastavu nastavio s radom.

Stav svih vlada i parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj, otkako je ta zemlja iz postupka istupila 2015. godine, bio je da će odluka Arbitražnog suda za zvanični Zagreb biti "mrtvo slovo na papiru".

Hrvatski mediji prenose da je slovenački premijer Miro Cerar izrazio zadovoljstvo najavom arbitražnog suda u vezi rešenja slovenačko-hrvatskog graničnog spora i kazao da je njegova vlada spremna da tu odluku sprovede.

"Presuda arbitražnog suda o našoj granici sa Hrvatskom od velike je važnosti, reč je o istorijskoj odluci za obe države," kazao je Cerar i dodao da će njegova vlada odluku arbitara poštovati i da to očekuje i od Hrvatske.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG