Linkovi

Odloženo glasanje o Sporazumu o demarkaciji Kosova i CG


Skupština Kosova
Skupština Kosova

Sednica Skupštine Kosova na kojoj poslanici treba da glasaju o Sporazumu o demarkaciji Kosova i Crne Gore, odložena je za petak. Srpska lista koja u parlamentu ima 10 poslanika poručila je da neće podržati ovaj Sporazum.

"Imamo dogovor da se sednica odloži za petak u 10 sati. Želim da prenesem poruku građanima da ćemo zajedno ići ka EU i da ćemo obezbediti perspektivu našim građanima. Izvršićemo obaveze onako kako građani od nas očekuju“, rekao je predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji.

To je bilo sve što je moglo da se čuje sa skupštinske govornice i to posle četiri sata čekanja da počne sednica na čijem dnevnom redu je bila jedna tačka - ratifikacija Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.

Pored novinara početak sednice u skupštinskoj sali čekalo je i pedesetak poslanika iz Pokreta Samoopredeljenje, Demokratske partije Kosova i nekoliko poslanika iz manjinskih zajednica. Sednicu je očekivao I premijer Kosova Ramuš Haradnij.

Zvanično nije saopšten razlog odlaganja sednice, ali se pretpostavlja da vladajuća koalicija nije uspela da obezbedi dovoljan broj glasova za ratifikaciju Sporazuma o demarkaciji.

Srpskа listа saopštila je danas da neće glаsаti zа ovaj sporazum, uprkos, kako je navela u saopštenju za javnost, lаžnim i tendencioznim tvrdnjаmа plаsirаnim u svim medijimа nа аlbаnskom jeziku, koje je preneo i deo medijа nа srpskom.

"Tаko nešto nije dogovoreno sа nаmа i nećemo podržаti demаrkаciju, kаko se lаžno tvrdi, već ćemo nаstаviti dа se borimo zа interese srpskog nаrodа nа Kosovu i Metohiji, а ne pojedinih domаćih i inostrаnih centаrа moći", navode u Srpskoj listi.

Ratifikaciji sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom protivi se i Pokret Samoopredeljenje.

"Umesto da se bavimo najvažnijim temama kao što su zdravstvo i obrazovanje, blokirani smo, uprkos činjenici da većina nema glasova. Pozivamo ih da se uozbilje. Da li smo država ili nismo, do kada će se odluke donositi u Beogradu?", rekla je ona.

U Parlament Kosova danas je došao i ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Greg Delavi koji je uputio, kako je kazao, poslednji poziv poslanicima da izglasaju Sporazum o demarkaciji.

“Ovde smo da kažemo poslanicima da glasaju ovaj Sporazum, koji je tačan i pravedan. Neka političari nađu kompromis da ga glasaju. Glasovi protiv, kao i oni uzdržani biće glasovi protiv liberalizacije viza”, rekao je Delavi.

Predsednik Kosova Hašim Tači poručio je danas da bi ratifikacija demarkacije sa Crnom Gorom zauvek okončala izolaciju Kosova. On je pozvao i poslanike Srpske liste da glasaju za ovaj Sporazum, kako bi kako je naveo, poštovali volju Srba na Kosovu.

XS
SM
MD
LG