Linkovi

Odložen početak ponovljenog suđenja za paljenje ambasade SAD u Beogradu


Arhiva - Ambasada SAD u plamenu tokom protesta 2008. godine (AP Photo, file)
Arhiva - Ambasada SAD u plamenu tokom protesta 2008. godine (AP Photo, file)

Viši sud u Beogradu u ponedeljak je odložio početak ponovljenog suđenja opštuženima za paljenje zgrade amasade Sjedinjenih Država u Beogradu 2008. godine, za 8. maj. Razlog za odlaganje suđenja optuženim direktnim izvršiocima paljenja diplomatskog predstavništva je to što se jedan od advokata optuženih nije pojavio u sudnici „zbog sprečenosti“, dok je drugi tražio dodatno vreme da se upozna sa slučajem, pošto je tek nedavno dobio punomoćje.

Odgovora na pitanje ko je odgovoran za napade na ambasade, država Srbija ne daje već devet godina.

Ambasade SAD, Nemačke i Hrvatske u Beogradu napadnute su 21. februara 2008. tokom protesta "Kosovo je Srbija", organizovanog nakon proglašenja nezavisnosti Kosova.

Kako je objavio istraživački portal "Insajder" u svom TV serijalu "Nemoć države", dok su nasilni protesti bili u punom jeku, oko 18.25 sati, policiji je naređeno da se povuče i time je omogućeno huliganima da pola sata neometano napadaju i pale ambasade SAD i Nemačke.

"Zašto su ambasade pola sata ostale nezaštićene, da li je i kakvo naređenje bilo, ko je uopšte komandovao policijom, pitanja su na koje već godinama, osim javnosti Srbije, i Nemačka i SAD traže odgovore", navodi Insajder u svom današnjem tekstu.

U neredima nakon mitinga povređeno je 78 građana i 52 policajca.

Problem u odnosima SAD i Srbije

Otkrivanje odgovornih za paljenje ambasada jedna je od prepreka koju američke diplomate i predstavnici SAD, uz slučaj ubistva braće Bitići, kosovskih Albanaca i državljana SAD koje su pripadnici srpskih oružanih snaga ubili tokom neprijateljstava na Kosovu, gotovo redovno navode kao prepreku u odnosima dve države.

Tako, prethodni ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi, nakon presude (koja je kasnije oborena) rekao je da su SAD zadovoljne kada vide da pravosudni sistem funkcioniše i da se odluke donose na osnovu procedura. "Verujemo da postoje odgovorni zbog kojih je policija napustila obezbeđivanje američke, nemačke i hrvatske ambasade. Mora da se obavi još posla kako bismo zatvorili te slučajeve", poručio je tada Kirbi.

Aktuelni ambasador Sjedinjenih Država u Srbiji, Kajl Skat, odgovarajući na pitanja novinara, rekao je početkom novembra prošle godine da pored ubistva braće Bitići, to što nema odgovornih za paljenje američke ambasade jeste teret za odnose dve zemlje. "Dok nemamo te rezultate i odgovore, nećemo biti zadovoljni", rekao je tada Skat.

Apelaceoni sud poništio presude na uslovne kazne, MUP formirao radnu grupu

Prošle godine, Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je presudu sedmorici osuđenih na uslovne kazne od šest do deset meseci zatvora, zbog paljenja diplomatskog predstavništva. Sud je tada potvrdio presudu jednom osuđenom i dvojici oslobođenih, a postupak protiv jednoh optuženog je obustavljen zbog smrti. Prvostepenu presudu sedmorici Apelacioni sud je ukinuo zbog kršenja "bitnih odredbi krivičnog postupka".

Navedeno je i da je presuda ukinuta "jer je izreka presude nerazumljiva i protivrečna sama sebi i razlozima presude" kao i "jer su razlozi o odlučnim činjenicama u potpunosti nejasni i u znatnoj meri protivrečni".

Ponovo se sudi Dejanu Vučkoviću, Đorđu Tominu, Nikoli Kosanoviću, Filipu Backoviću, Draganu Marinkovu, Marku Novitoviću i Milanu Tomasu. Aleksandar Erceg i Dušan Sedlar oslobođeni su optužbi i to je Apelacioni sud potvrdio, a potvrđena je i presuda kojom je Draženko Nikolić osuđen uslovno na pet meseci zatvora sa rokom provere od dve godine. Prema okrivljenom Mladenu Nebrigiću postupak je obustavljen zbog smrti.

Jula 2014. ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović formirao je Radnu grupu čiji je zadatak bio da utvrdi sve okolnosti u vezi s paljenjem ambasada SAD i Nemačke. Sredinom oktobra iste godine, Više tužilaštvo je dobilo je izveštaj radne grupe MUP-a o paljenju ambasada na osnovu kog je pokrenulo istragu.

Iako izveštaj radne grupe nosi oznaku službena tajna, mediji su prenosili pojedine informacije pozivajući se na delove izveštaja.

U Višem javnom tužilaštvu za portal Insajder.net rekli su da je istraga započeta još 2014. „Kako istraga još nije okončana, Više javno tužilaštvo ne može odgovarati na pitanja u vezi s ovim slučajem. Kada istraga bude okončana, javnost će biti obaveštena“, navodi se u odgovoru.

XS
SM
MD
LG