Linkovi

Odložen izbor predsednika Katalonije, novi protesti u Barseloni


Katalonski parlament u Barseloni
Katalonski parlament u Barseloni

U Barseloni su u utorak izbili protesti posle odluke katalonskog parlamenta da odloži izbor predsednika Katalonije.

Stranke koje podržavaju nezavisnost regiona, a koje imaju većinu u parlamentu, imenovale su samo jednog kandidata, bivšeg lidera Karlesa Pudždemona, koji je u egzilu.

Međutim, na iznenađenje svih poslanika, predsednik parlamenta Rožer Torent je odložio sednicu.

“Sednica na kojoj će se glasati o Karlesu Pudždemonu biće održana čim budemo imali garancije da će biti efektivna, zato što je reč o volji koju su izrazile parlamentarne grupe", rekao je Torent.

Zbog odluke da se odloži glasanje, demonstranti su izašli na ulice oko zgrade parlamenta.

“Želimo da se naš predsednik vrati kući. Ovo nije demokratija, već diktatura", poručile su pojedine pristalice nezavisnosti Katalonije.

Protesti u Barseloni
Protesti u Barseloni

Pudždemon je napustio zemlju i otišao u Brisel nakon što je u oktobru prošle godine optužen za podsticanje na pobunu, zbog proglašenja katalonske nezavisnosti posle spornog referenduma. Vlada u Madridu saopštila je da će biti uhapšen ako se vrati u Španiju.

Špnaski premijer Marijano Rahoj raspustio je katalonski parlament i uveo direktnu upravu nad Katalonijom u kojoj su, na izborima u decembru, stranke koje podržavaju nezavisnost ponovo osvojile većinu.

Pudždemon i njegove pristalice nagovestili su da bi on mogao da upravlja regionom kao predsednik u egzilu, ali je katalonski Ustavni sud prošle nedelje saopštio da bi to bilo nelegalno.

Još nije poznato kada predsednik katalonskog parlamenta planira da zakaže novo glasanje. Za sada, spor Barselone i Madrida se samo dodatno zaoštrava.

XS
SM
MD
LG