Linkovi

Odbrana od poplava u celoj Srbiji, do kraja nedelje još padavina


Vanredna odbrana od poplava na teritoriji cele Srbije, Foto: video grab
Vanredna odbrana od poplava na teritoriji cele Srbije, Foto: video grab

Srbijavode uvele su jutros vanrednu odbranu od poplava na teritoriji cele Srbije, a trenutno najteža situacija u Kniću i Kraljevu. Drumski i železnički saobraćaj je takođe zausavljen na pojedinim deonicama u Srbiji, a najavljene padavine do kraja nedelje prete da pogoršaju situaciju i u drugim delovima zemlje.

Direktor Srbijavode, Goran Puzović, kaže da je u Kraljevu proglašena vanredna situacija, kao i da se u celoj Srbiji preduzimaju mere u skladu sa Operativnim planom za odbranu od poplava.

"Prati se situacija, sve službe Sektora za vanredne situacije MUP-a, Srbijavoda i svi lokalni štabovi su zajedno, u komunikaciji i preduzimau sve mere kako bi se zastitila imovina i prevazišla ova teška situacija", rekao je Puzović.

Vanredna odbrana je uvedena zbog aktuelnih prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao Republički hidrometeorološki zavod.

Do petka ćemo imati, prema prognozama RHMZ, ozbiljne padavine u Srbiji, a kako kaže Puzović u narednih nekoliko sati ili tokom dana problem može da napravi podizanje nivoa reka u centralnoj i zapadnoj Srbiji, kao i na svim brdsko - planinskim područjima gde ima bujičnih tokova.

Nemamo tačan podatak šta i gde bi poplave mogle pravo da pogode, rekao je Puzović i dodao da se prati situacija shodno najavama sa radarskog sistema i da se prema tome dislociraju ljudi, sredstva i oprema.

To znači, prisustvo na terenu na najkritičnijim lokalitetima uz celodnevno dežursto, pripreme za pravovremene intervencije kad je reč o ljudstvu, mehanizaciji, opremi i materijalima.

Za svega četiri sata, u zavisnosti od lokacije, palo je od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, a reč je, pre svega, o teritoriji grada Kraljeva i opštine Knić, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Odbrana je uvedena zbog prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao RHMZ
Odbrana je uvedena zbog prognoza o porastu vodostaja na teritoriji Srbije koje je izdao RHMZ

Svi raspoloživi, tehnički i ljudski, resursi Ministarstva poljoprivrede i uprava u sastavu ministarstva nalaze se na najkritičnijim tačkama pogođenim izuzetno velikim količinama padavina u prethodna 24 časa, u skladu sa odlukom o proglašenju vanredne odbrane od poplava na celoj teritoriji Srbije.

Navode i da je u toku je vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morava, na potezu dužine 10,1 kilometar koji obuhvata delove opština Brus, Novi Pazar,Tutin i grada Kraljevo.

Redovna odbrana od poplava je proglašena na vodnom području Dunav na potezu dužine 22,41 kilometar koji obuhvata delove teritorija grada Beograda i Smedereva.

Putevi Srbije saopštili su danas da je na snazi obustava saobraćaja na deonici Kratovska stena - Guča, Lis - Guča (Turica), zbog izlivanja reke Bjelice.

Usled većih padavina došlo je do odrona na deonici puta Novi Sad - Sremski Karlovci, kod naselja Puckaroš i saobraćaj se odvija jednom kolovoznom trakom.

Zbog izlivanja bujičnih potoka na kolosek i velike količine vode i zemlje na pruzi obustavljen je železnički saobraćaj između Vitanovca i Vitkovca, saopštila je Infrastruktura železnice Srbije.

Saobraćaj je zaustavljen i na deonicama Mataruška Banja - Bogutovačka Banja, Gruža - Guberevac, Polumir - Ušće i Brvenik - Raška.

Stručne službe "Infrastrukture železnice Srbije" su na terenu i rade na otklanjanju posledica izlivanja bujičnih potoka na kolosek, kako bi železnički saobraćaj na ovoj deonici što pre ponovo bio uspostavljen.

XS
SM
MD
LG