Linkovi

Odbor za istragu mešanja Rusije još bez "konačne slike"


Potpredsednik senatskog Odbora za obaveštajna pitanja Mark Vorner i predsedavajući Ričard Bur (arhivski snimak)
Potpredsednik senatskog Odbora za obaveštajna pitanja Mark Vorner i predsedavajući Ričard Bur (arhivski snimak)

Predsedavajući senatskog Odbora za obaveštajna pitanja republikanac iz Severne Karoline Ričard Bur izjavio je da odbor nastavlja da istražuje da li je izborni štab predsednika Trampa bio u dosluhu sa Rusijom tokom izbora 2016, ali je dodao da se “jasna slika o tome šta se dogodilo” još oblikuje.

“Ono što mogu da potvrdim jeste da je ruska obaveštajna služba odlučna i pametna, a svaki izborni zvaničnik bi trebalo da to shvati veoma ozbiljno dok se pripremamo za kongresne izbore 2018", rekao je Bur, koji je predstavio prelazni izveštaj o istrazi Odbora o ruskom mešanju u predsedničke izbore 2016. i eventualnoj saradnji Trampovog izbornog štaba sa Rusima.

Najviše rangirani demokrata u tom Odboru, senator iz Virdžinije Mark Vorner ocenio je da federalna vlada treba da zauzme “agresivniji sveobuhvatni pristup” prema ruskog mešanju, ističući da su izborni sistemi u 21 američkoj državi bili ruska meta tokom izbora 2016, a da se u neke sisteme zaista i prodrlo.

Demokrata Mark Vorner ocenio je da federalna vlada treba da zauzme “agresivniji sveobuhvatni pristup” prema ruskog mešanju ističući da su izborni sistemi u 21. američkoj državi bili meta Rusa tokom izbora 2016. a da se u neke sisteme zaista I prodrlo. Iako je Bur naglasio da istraga nije dovela ni do kakvih zaključaka, izrazio je uverenje da odbor neće čekati da se istraga završi da naglasi upozorenje javnosti da će se Rusija verovatno ponovo mešati u izborni proces u Americi.

Većina članova Trampovog tima za nacionalnu bezbednost slaže se sa zaključkom obaveštajne zajednice da se Rusija prošle godine zaista mešala u izbore kako bi ih okrenula u Trampovu korist. Predsednik, međutim, kaže da ne veruje tim izveštajima. Tokom istrage, članovi senatskog Odbora za obaveštajna pitanja i njihovi saradnici istražitelji razgovarali su, uglavnom iza zatvorenih vrata, sa nekoliko Trampovih najbližih saradnika i sa pripadnicima obaveštajne zajednice.

XS
SM
MD
LG