Linkovi

Odbijen zahtev za rehabilitaciju Milana Nedića


Viši sud u Beogradu odbio je kao neosnovan zahtev za rehabilitaciju srpskog premijera za vreme okupacije u Drugom svetskom ratu Milana Nedića, a na ovu odluku podnosioci zahteva imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu.

Sud je odbio zahtev za rehabilitaciju kojim je traženo da se poništi Uredba Vlade FNRJ kojom je Milan Nedić proglašen za narodnog neprijatelja i na osnovu koje su mu oduzeta građanska i imovinska prava.

Zahtev za rehabilitaciju podneli su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

U saopštenju suda se precizira da je 11. jula Viši sud u Beogradu doneo rešenje kojim je odbio kao neosnovan zahtev predlagača za rehabilitaciju pokojnog Nedića.

Predlagači su zahtevom tražili da se utvrdi da je general Nedić lišen slobode bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga, kao i da je ništavo rešenje Trećeg narodnog sreskog suda za grad Beograd od 31.01.1946. godine o konfiskaciji njegove imovine od dana donošenja i da su ništave sve njegove pravne posledice.

Odbijenim zahtevom traženo je i da se utvrdi da su ništave administrativne Odluke Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača, Odluka Zemaljske komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njegovih pomagača od trenutka njihovog donošenja i da su ništave sve pravne posledice, uključujući i kaznu konfiskacije imovine, a da rehabilitovano lice se smatra neosuđivanim, navodi se u saopštenju suda.

Odbijen je i predlog predlagača za preinačenje zahteva za rehabilitaciju Nedića iz podneska od 09.07.2018. godine kojim zahtevom je traženo da sud utvrdi „da je general Milan Nedić lišen života bez sudske ili administrativne odluke kao žrtva progona iz političkih i ideoloških razloga“.

Milan Nedić nikada nije bio osuđen, niti je protiv njega podignuta optužnica. Navodno je u pritvoru u februaru 1946. godine izvršio samoubistvo, a nikada nije objavljeno gde je sahranjen.

Postupak za rehabilitaciju Nedića pokrenut je 2008. godine, ali je rasprava pred sudskim većem, kojoj prisustvuje i javnost, počela u decembru 2015. godine. Sud je tokom postupka saslušao desetak svedoka i istoričara.

Postupak po zahtevu za rehabilitaciju izazvao je burne reakcije kod dela javnosti, a ispred zgrade suda svoje nezadovoljstvo ovim procesom redovno iskazuju pripadnici komunističkih pokreta.

U slučaju žalbe na ovu odluku Višeg suda, Apelacionom sudu u Beogradu treba da donese pravosnažnu odluku u roku od 30 dana po prijemu rešenja.

XS
SM
MD
LG