Linkovi

Odbegla devojka iz Saudijske Arabije pod zaštitom UN


Rahaf Mohamed Alkunun koja je pobegla od svoje porodice
Rahaf Mohamed Alkunun koja je pobegla od svoje porodice

Tajlandske vlasti saopštile su da je 18-godišnja devojka iz Saudijske Arabije, koja je pobegla od svoje porodice na Tajland sa namerom da otputuje u Australiju i tamo zatraži azil, napustila aerodrom u Bangkoku i da je pod zaštitom Agencije UN za izbeglice.

"Ona je trenutno pod zaštitom UNHCR-a, ali je čuvaju i bezbednosne snage Tajlanda", rekao je šef tajlandske imigracione službe i istakao da neće na silu biti vraćena u Saudijsku Arabiju.

18-godišnja Rahaf Mohamed Alkunun je pobegla od svoje porodice u Kuvajtu, gde su zajedno bili na odmoru. U subotu uveče je stigla na aerodrom u Bangkoku i zabarikadirala se u hotelskoj sobi na aerodromu odakle je na Tviteru zatražila zaštitu UN.

"Moja porodica je jako stroga. Držali su me zaključanu u sobi šest meseci samo zato što sam se ošišala. Stoprocentno sam uverena da će me ubiti čim izađem iz saudijskog zatvora", rekla je devojka.

Tajlandske vlasti su odbile da je puste u zemlju uz obrazloženje da nema potrebna putna dokumenta ni novac.

Ali Alkunun tvrdi da su joj saudijske i kuvajtske vlasti otele pasoš kada je stigla na Tajland, što potvrđuje i organizacija Hjuman rajts voč.

"Nadležni treba da spreče deportaciju i da joj dozvole da ode u Australiju ili da ostane na Tajlandu i zatraži zaštitu kao izbeglica. Žene u Saudijskoj Arabiji beže od svojih porodica zbog nasilja koje trpe od rodbine, zato što su lišene slobode i ne poštuje se njihova volja", saopšteno je iz te organizacije.

Žene u Saudijskoj Arabiji moraju da se kreću u pratnji muškaraca. One koje počine takozvane "zločine protiv morala" mogu biti osuđene i na smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG