Linkovi

Od početka godine 40 napada na novinare, lane 69


Nezavisno udruženje novinara Srbije je od početka godine zabeležilo ukupno 40 napada, verbalnih pretnji i pritisaka na novinare, izjavio je predsednik NUNS-a Slaviša Lekić i dodao da je prošle godine zabeleženo 69 napada, što je, kako je konstatovao, jasan trend povećanja.

Na konferenciji o medijskim slobodama i bezbednosti novinara, koju je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Lekić je rekao da je NUNS deo regionalne mreže udruženja koja zajednički reaguje u slučaju napada na novinare i da su poslati dopisi na mnoge adrese.

"Posle događaja koji su obeležili inauguraciju predsednika Srbije, mreža je poslala dopise na adrese svih relevantnih institucija. Savet Evrope je u slučaju napada na Lidiju Valtner uvrstio na svoju platformu za promociju bezbednosti novinara, i očekujemo da će u najskorije vreme kontaktirati nadležne institucije u Srbiji", rekao je Lekić.

Predsednik NDNV-a Nedim Sejdinović je rekao da je ohrabren vešću da je tužilaštvo uputilo zahtev policiji da identifikuje napadače na novinare tokom mitinga vladajuće stranke, 31. maja, dok je zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković ukazao da postoje određena nerazumevanja predstavnika novinarskih udruženja u pogledu shvatanja krivično pravnog sistema u Srbiji.

A po oceni šefa Misije OEBS u Srbiji Andree Oricija bezbednost novinara i medijske slobode ključni za funkcionisanje demokratskog sistema:

"Slobodni i raznovrsni mediji su neophodni da bi građani dobili objektivne i pravovremene informacije o stvarima od javnog interesa, da učestvuju u političkom i društvenom životu, da razumeju demokratske procese i politička dešavanja. Mediji su nezamenljivi posmatrači koji prate odgovornost državnih institucija", rekao je Oricijo.

Predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija Zoran Sekulić ukazao je da je pitanje bezbednosti novinara znatno šire od primene zakona i postoja-nja bilo kakvih mehanizama. Predsednik komisije za istragu ubistava novina-ra Veran Matić predložio je da, po pitanju sporazuma o zaštiti bezbednosti novinara, udruženja i medijske asocijacije izaberu koordinatora koji bi omo-gućio da rad po tom pitanju i saradnja sa državnim organima budu efikasniji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG