Linkovi

Od perača sudova do kardiologa - priča o "američkom snu"


Doktor Heval Mohamed Keli iz Atlante je oličenje priče o "američkom snu" - putu od teškoća do društvenog uspeha.

Kardiolog u bolnici Univerziteta Emori u Atlanti, u državi Džordžija predstavlja klasičan primer kako je neko od nule stigao do bogatstva, ali sa zanimljivim preokretom. Mladi Heval Mohamed Keli došao je u Ameriku kao izbeglica iz Sirije, a više o njemu od našeg novinara Salega Damigera.

Kardiolog Heval Mohamed Keli je nedeljom obično ovde, u socijalnom medicinskom centru u Atlanti, gde kao volonter leči pacijente koji nemaju zdravstveno osiguranje. On kaže da mu to pruža izuzetan osećaj.

“Sećam se da moji roditelji nisu imali zdravstveno osiguranje kada sam došao ovde kao izbeglica. Sada sam se vratio da pomažem istim tim ljudim, koji su kao moji roditelji. Ima mnogo Kurda, Arapa i izbeglica. Osećam se kao da pomažem svojim roditeljima, kada pre 15 godina nisu imali osiguranje”.

Keli i njegova porodica su u Atlantu stigli 2001. bežeći od represije nad Kurdima u Siriji. Čak i kao tinejdžer, on je znao da želi da bude lekar.

“Živeo sam u veoma siromašnom delu grada i obično su komšije po koje je dolazila hitna pomoć ili imali srčani udar ili su umrli od srčanog udara. To je nešto što sam primetio dok sam odrastao i osećao sam da moram da se vratim i učinim nešto kako bi to sprečio”.

Ali prvo je morao da pomogne svojoj porodici da se prilagodi životu u novoj zemlji. Radioe je u restoranu restoranu, gde je prao sudove i čistio podove kako bi zaradio dovoljno novca da bi izdržavao oca, koji je bio teško povređen od strane sirijske policije, majku, koja nikada nije radila, i mlađeg brata.

“Bilo je teško u početku. Hevalov otac je bio bolestan, Mohamed je imao 14, a Heval 17 godina. Posle tri meseca nismo imali nikakvu pomoć. Jedino što je meni bilo važno bila je njihova budućnost i škola. Od Hevala nisam tražila ništa osim da uči i postane lekar”, kaže Sadia Mohamed Keli, Hevalova majka.

Sada kada je sa tim gotovo, Keli i dalje pomaže drugima u njegovoj zajednici.

“Bez Hevalove pomoći bi bilo teško. On nam je do sada pomagao i savetovao našu decu da vredno uče kako bi ostvarili svoje snove”, priča Hevalov komšija Taha Sajid Fatah.

“Htela bih da se zahvalim doktoru Hevalu za pomoć. Kada porastem želim da idem na medicinski fakultet i da postanem lekar, pa da pomažem ljudima kao što Heval pomaže nama”, kaže Tahina ćerka.

Univerzitet Emori, gde dr. Keli sada radi, blizu je restorana “Mediterranean Grill” u kojem je nekada prao sudove. Ali između kao da je čitav univerzum.

“Dolazak na posao i studiranje ovde je više kao san. Nikada nisam mogao da zamislim da bih mogao da budem ovde, ali evo me. Uspeo sam ono što sam sebi zacrtao. Sada je vreme da nešto vratim zajednici”, zaključuje doktor Keli.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG