Linkovi

Od jeseni direktna linija Beograd - Peking


Premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravlja predsednika stalnog Komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga
Premijerka Srbije Ana Brnabić pozdravlja predsednika stalnog Komiteta 12. Svekineskog narodnog kongresa Džanga Deđijanga

Srbiju je posetio predsednik stalnog Komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang, koji se tom prilikom obratio posalnicima u Skupštini Srbije, a sa premijerkom Anom Brnabić posetio je Termoelektranu Kostolac. Takođe, ministar privrede Goran Knežević potpisao je sa predstavnicima Hestil grupe Memorandum o izgradnji industrijskog parka u Smederevu.

Uz najavu da na jesen očekuje otvaranje direktne avionske linije između Beograda i Pekinga, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je Srbija pozicionirana kao centralna zemlja za saradnju između EU i Kine.

Tokom susreta sa predsednikom stalnog Komiteta 12. svekineskog narodnog kongresa Džangom Deđijangom, prvo u Beogradu, a zatim i u Kostolcu, Brnabić je istakla da je Kina angažovana u okviru projekta Termoelektrana Kostolac na osavremenjavanju postrojenja i izgradnji novog bloka snage 350 megavata, kao i da je jedna od najvećih uspeha u saradnji dve zemlje Železara Smederevo:

"Sledeće godine dolaze i velike kineske trupe u Srbiju, ali ima mnogo pozvanijih ljudi da pričaju o tome. Ali je važno da je Srbija jedna od centralnih zemalja za Kinu, na njihovom globalno važnom projektu 'Jedan pojas, jedan put', i da smo mi upravo pozicionirani kao zemlja koja je centralna zemlja za saradnju između EU i Kine".

U obraćanju poslanicima u Skupštini Srbije, Džang Deđijang je ocenio da se međusobno političko poverenje Kine i Srbije se stalno produbljava, a da je Srbija prva zemlja Centralne i Istočne Evrope sa kojom je 2013. godine uspostavljena sveobuhvatna saradnja.

A ministar privrede Goran Knežević potpisao je danas sa delegacijom kineske Hestil grupe Memorandum o razumevanju o razvoju Kinesko - srpskog industrijskog parka u Smederevu, i tom prilikom Ju Jong je rekao da je kompanija Hestil ostvarila veliki uspeh u Železari Smederevo i da očekuje da će tako biti i sa industrijskom zonom u Smederevu:

"Što se tiče potencijala to ćemo još videti. Na prvom mestu treba da rešimo papirologiju, odnosno pitanje zemljišta. A projekti koji su započeti, oni su već u parku".

Ministar privrede Goran Knežević je istakao da Srbija ima odlično iskustvo sa kineskim investitorima, i da će posle Železare u Smederevu, raditi na izgradnji industrijske zone. Prema njegovim rečima, industrijska zona u Smederevu imaće 500 hektara, i očekuje se da sledeće godine profunkcioniše jedan deo zone.

XS
SM
MD
LG