Linkovi

Ukinut roming na Zapadnom Balkanu, u Grčkoj snižene cene


Ilustracija

Građani Srbije koji od danas budu putovali u Crnu Goru, Albaniju, Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju korišćenje poziva i sms poruka plaćaće kao i u Srbiji, budući da je ukinut roming.

Kako piše N1, korišćenje interneta u ovim zemljama ipak može biti ograničeno, pa se građanima savetuje da pre polaska na put provere sa svojim operaterom uslove korišćenja.

Ukidanje rominga je dogovoreno još 2019. na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

U Grčkoj i dalje roming, ali niže cene

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija objavilo je tabelu važenja cena mobilne telefonije u Grčkoj, a ministarka Tatjana Matić kazala je da su sniženja rezultat Memoranduma o razumevanju između srpskog ministarstva i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke.

Precizirala je da su cene rominga niže od 50 do 90 odsto za dolazne i odlazne pozive, 48 do 83 odsto za poruke, i čak 99,89 odsto za internet, navodi se na sajtu Ministarstva.

Za korisnike Telenora, odlazni pozivi su 49,9 dinara, dolazni 11,9 po minutu, sms poruke 5,9 dinara, a prenos podataka po megabajtu 1 dinar.

Cene usluga korisnika mreže A1 za Grčku su sledeće: odlazni i dolazni pozivi su 49 dinara po minutu, poruke su 14,9 dinara, prenos podataka po megabajtu 1 dinar.

Korisnici Telekoma Srbija plaćaće 19,6 dinara za odlazni poziv po minutu i 3,58 dinara za dolazni poziv. SMS je 4 dinara, a prenos podataka 1 dinar po megabajtu.

XS
SM
MD
LG