Linkovi

"1 od 5 miliona" u Beogradu: Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka


Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 30. juna 2019.
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 30. juna 2019.

Novi protest "Jedan od pet miliona" održan je subotu uveče u centru Beograda, a osim performansa "Dnevnik slobodne Srbije" ispred zgrade RTS, demonstranti su ovaj protest završili ispred zgrade Vlade Srbije.

Na platou kod Filozofskog fakulteta je okupljenjim građanima su se obratili istoričar Čedomir Antić, jedan od organizatora Miodrag Simović i uhapšeni student FPN Stefan Simić, a potpisuje se i peticija Vojnog sindikata Srbije, kojom se traži poništavanje "nezakonitih akata" ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Profesor istorije Čedomir Antić je pred okupljenima rekao da više stotina hiljada gradjana Srbije protestuje u više od sto gradova i da će se izboriti za demokratiju.

"Nećemo građanski rat zbog jednog čudaka, već ćemo ga oterati mirno, poručio je Antić i podsetio da je Srbija još u 19. veku donela Ustav kojim je propisana sloboda štampe, ograničena vlast kneza, a građanima je dato pravo da biraju skupštinu koja izglasava vladu.

Takođe, Antić je, obraćajući se partijarhu, rekao da je svojevremeno Srpska pravoslavna crkva pozivala i Slobodana Miloševića da podnese ostavku.

Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 30. juna 2019.
Protest "1 od 5 miliona" u Beogradu, 30. juna 2019.

Glumac Branislav Lečić ponovio je da demonstranti traže ostavke Aleksandra Vučića, Ane Brnabić i Maje Gojković, kao i smene rukovodstva RTS i REM, a zatim stvaranje uslova za fer i slobodne izbore. "U suprotnom, sledi protest 13. aprila u Beogradu", poručio je Lečić.

Učesnicima protesta obratili su se i student Stefan Simić, koji je bio uhapšen posle upada u zgradu RTS, kao i Miodrag Simović, koji je predstavljen kao politički zatvorenik.

Simović je rekao da Beograd danas ima najgoru vlast u svojoj istoriji i da ona uništava kulturno istorijske celine pod zaštitom države, poput Kalemegdana i Kosančićevog venca.

Trebaju nam škole, vrtići i parkovi, poručio je njegov kolega na protestu Simić i nazvao zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića "fontanom".

Posle govora na platou kod Filozofskog fakulteta, demonstranti su krenuli u protestnu šetnju, a okupljeni građani nose zastave Srbije i transparente među kojima su i "Filozofski - istorija", "Pošta - poštarima, stranke - političarima".

Ispred zgrade RTS-a u Takovskoj ulici održan je performans "Dnevnik slobodne Srbije", a okupljenima su se obratili predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović, kao i predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije Jovan Tamburić.

Oba ulaza u zgradu RTS-a - i u Takovskoj, i u Abardarevoj ulicu redari protesta su ogradili trakom na kojoj piše "Počelo je", a na asfaltu je ispisan datum 13. april, kao podsećanje na dan za kada je zakazan veliki skup u Beogradu.

XS
SM
MD
LG