Linkovi

UO Centralne banke SAD o stanju ekonomije


Upravni odbor Federalnih rezervi danas i sutra razmatra da li je američka ekonomija dovoljno jaka da bi izdržala podizanje kamatne stope.

Finansijska tržišta će danas i sutra svu svoju pažnju usmeriti na američku Centralnu banku tokom dvodnevnog sastanka Upravnog odbora Federalnih rezervi, koji se sastaje kako bi utvrdio da li je američka ekonomija dovoljno jaka da bi izdržala podizanje kamatne stope. Kamata je inače na rekordno niskom nivou još od globalne finansijske krize 2008. godine, ali analitičari smatraju da je uprkos znacima oporavka, američka ekonomija i dalje ranjiva na spoljne rizike, posebno na usporavanje ekonomskog rasta Kine.

Prema zvaničnim podacima Pekinga, kineska ekonomija raste po stopi od blizu sedam odsto. Međutim malo ko veruje u te brojke.

“Neke kompanije koje posluju u Kini sugerišu da je rast bliže polovini tog broja”, kaže Ričard Hanter, direktor odeljenja za akcioni kapital londonske investicione frme "Hargreaves Lansdown".

Ta neizvesnost je delom odgovorna za ponovnu zabrinutost povodom uticaja usporene kineske potražnje na američku ekonomiju. I pored značajnog poboljšanja tržišta rada, visoka vrednost dolara i niska inflacija čine Sjedinjene Države osetljivijom na spoljne rizike, objašnjava guvernerka Federalnih rezervi Lejl Brejnard, koja je nedavno govorila na skupu Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju.

“S obzirom na rizike, mudro bi bilo nastaviti sa pažljivom negom američkog oporavka, i trebalo bi da budemo oprezni i da ne ukinemo prevremeno onu pomoć koja je bila ključna za vitalnost oporavka”, kaže Brejnard.

Zvaničnici Federalnih rezervi nisu odbacili umereno podizanje kamata ove godine, međutim predsednica Nacionalne asocijacije za poslovnu ekonomiju Lisa Emsbo-Metingli kaže da je američka Centralna banka možda doprinela neizvesnosti time što je izašla iz okvira ciljeva na domaćem tržištu, odnosno pune zaposlenosti i stabilnih cena.

“Federalne rezerve su dodale treći element, međunarodni element, i mislim da finansijska tržišta imaju dosta problema da to progutaju. Postoji koncept neodređenosti, koji je FED nenamerno uveo na tržište”, objašnjava Emsbo-Metingli.

Neki analitičari kažu da je podizanje kamate u oktobru malo verovatno – što ostavlja otvorena vrata za idući sastanak Centralne banke u decembru. Ipak, u međusobno povezanoj globalnoj ekonomiji, ističu poznavaoci, mnogo toga će zavisiti od stabilnosti ekonomija u razvoju – čak i za najveće svetske ekonomije.

XS
SM
MD
LG