Linkovi

Tramp potpisao trgovinske mere protiv Kine


Arhiva - Predsednik SAD Donald Tramp i kineski predsednik Ši Đinping napuštaju skup biznis lidera u Velikoj narodnoj hali u Pekingu, 9. novembra 2017.

Predsednik Tramp potpisao je dokument kojim se omogućava uvođenje novih tarifa u iznosu od 60 milijardi dolara, na uvoz iz Kine, što bi brzo moglo da dovede do trgovinskog rata sa Pekingom.

Američki lider je kiritikovao Kinu zbog navodne višegodišnje krađe američke intelektualne svojine, uvodeći nove restrikcije na kineske investicije u SAD, koje odgovaraju onima sa kojima sa kojima se suočavaju američke kompanije prilikom investiranja u Kini. "Postoji ogromna krađa intelektualne svojine", rekao je Tramp dodajući da SAD žele recipročne sporazume o trgovini i tarifama sa Kinom i drugim zemljama "Ako oni nama naplaćuju nešto, naplatićemo im istu stvar", rekao je Tramp u Beloj kući.

U proteklih 14 meseci svog mandata, Tramp je često hvalio kineskog predsednika Ši Đinpinga i pozivao se na svoje dobre odnose sa njim. Međutim, ameirčki predsednik se takođe često žali na američki godišnji trgovinski deficit sa Kinom, u iznosu od 375 milijardi dolara, ocenjujući da je to dovoljan razlog za uvođenje novih restrikcija. Tramp kaže da se nada da će povećanjem tarifa smanjiti trgovinski deficit sa Kinom za 100 milijardi dolara godišnje.

Uoči Trampovog saopštenja, Kina je obećala da će odgovoriti na američki potez. "Kina neće sedeti i pustiti da se naruše njena legitimna prava i moraće da preduzme sve neophodne mere da bi odlučno branila svoja legitimna pravila", saopštilo je Ministarstvo trgovine u Pekingu.

Mogućnost izbijanja trgovinskog rata između dve najveće svetske ekonomije uzdrmala je berze u SAD gde je industrijski prosek Dau Džons pao za gotovo tri procenta.

Američki potez u trgovini delimično je odgovor na događaje koje američki zvaničnici opisuju kao "krađu i neodgovarajući transfer američke tehnologije na kineske kompanije."

Kinesko ministarstvo trgovine navelo je pre sastanka da se Kina protivi unilateralnim američkim trgovinskim akcijama i da se nada da dve zemlje mogu da pronađu obostrano korisno rešenje kroz dijalog.

VIDEO: Šta su tarife?

Explainer: What Are Tariffs?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Američki zvaničnici razgovarali su sa novinarima u sredu o njihovoj jednomesečnoj istrazi u okviru Poglavlja 301 Trgovinskog zakona iz 1974. pekinških trgovinskih uzansi.

Kina, smatraju mnogi u međunarodnoj zajednici, ima kontroverzne fundamentalne principe globalne trgovine, uprkos tome što je pristupila Svetskoj trgovinskoj organizaciju 2001. godine.

Postoji "nekoliko specifičnih neuspeha Kine prilikom sprovođenja svojih obaveza iz STO", rekao je zvaničnik američkog trgovinskog predstavništva u sredu, na brifingu za novinare.

Brifing i komentari zvaničnika koji nisu za citiranje vide se kao jasan signal da administracija, u odgovoru na uredbu Trampa od 14. avrugata, namerava da koristi trgovinske mehanizme Poglavlja 301.

Poslednji put njih je pokrenula Klintonova administracija protiv Japana, u pokušaju otvaranja atomobilskog sektora te zemlje.

"Potkradanje"

Kina "potkrada" Sjedinjene Države, naglasio je Tramp nebrojeno puta u javnim obraćanjima, tokom kojih je oštro kritikovao svoje prethodnike zato što ništa nisu radili povodom toga.

Prema objavljenim izveštajima, očekuje se da Tramp uvede tarife, vredne desetine milijardi dolara, na brojne kineske proizvode. Izvori kažu da će kao dodatak na tarife, restrikcije na kineske investicije u Sjedinjenim Državavam biti odgovor na to što Peking koristi državne fondove i kompanije pod državnom kontrolom kako bi kupovao intelektualnu svojinu ovde.

Tramp je u januaru tarifama pogodio dominantno kinesku industriju solarnih panela i mobilnih telefona. Ranije ovog meseca, lansirao je globalne tarife na uvoz čelika i alumijijuma (od kojih su Kanada i Meksiko brzo izuzeti na nedefinisani rok), što je potez kom se kinesko ministarstvo trgovine snažno usprotivilo.

Zvaničnici američke trgovine u sredu su odbili da preciziraju kakve će nove akcije biti preduzete, ali nisu rekli da se ne slažu sa tim da se objava očekuje brzo, već u četvrtak.

"Vrlo se probližavamo", rekao je zvaninik USTR-a razgovarajući sa novinarima nepreciziranim povodom. "Predsednik će reći poslednju reč".

Pripremajući se za oštre reakcije iz Kine, zvaničnik je premetio: "Mi priznajemo potencijalnu težinu situacije ovde".

U zavisnosti od oštrine mera koje poduzme Tramp, berze u Aziji i na drugim mestima mogle bi da budu uzdrmane, prema analitičarima tržišta.

Trgovinske grupe koje predstavljaju maloprodajne gigante, poput Volmarta, i tehnološke kompanije, uključujući Epl, upozoravaju da će uvođenje tarifa povećati cene krajnjim korisnicima u Sjedinjenim Državama i da mogu značajno da obore trgovinski deficit.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG