Linkovi

Lokalni specijaliteti za posetioce Oušn Sitija


Turisti u Oušn Siitju, Merilend
Turisti u Oušn Siitju, Merilend

Hiljade turista po restoranima i prodavnicama je prizor koji se može videti skoro svakog leta

Gradić na obali Atlantika, Oušn Siti (Ocean City), u državi Merilend, je jedna od glavnih turističkih destinacija u ovom delu Sjedinjenih Država. U njemu živi oko 10 hiljada ljudi ali tokom letnjih meseci taj broj se popne na preko 300 hiljada. Među brojnim posetiocima bio je i kolega iz persijskog servisa Glasa Amerike, Araš Arabasadi koji kaže da u Oušn Siti turisti ne dolaze samo zbog peščane plaže, šetališta i piva.

Hiljade turista po restoranima i prodavnicama je prizor koji se može videti skoro svakog leta. Ovaj grad živi od turizma.Vlasnici restorana i barova pozdravljaju prolaznike i pozivaju ih da svrate i probaju njihove specijalitete. Jedan nasuprot drugog su i dva restorana – “Buxy’s Salty Dog” i “Mother’s Cantina" sa potpuno različitim menijem.

“Ja sam mali Baksi, moj otac je veliki Baksi, a moj deda je bio najveći Baksi. Sada i ja imam nekoliko malih Baksija koji trčkaraju naokolo.”

“Odrastao sam u sicilijanskoj porodici u kojoj, ako ne govorite italijanski i ne pomažete u kuhinji nećete ni dobiti da jedete. … to je pravilo moje none”, kaže vlasnik restorana "Mother Cantina", Rajan.

Iako različita, ova mesta imaju i nešto zajedničko. Mušterije.

“Imamo dve vrste klijenata”, kaže Baksi.

“Bez lokalaca ne bi smo preživeli, to je sigurno”, poručuje Rajan.

U Oušn Siti dolazi mnoštvo turista, ali mesta poput ovih su i dalje stecišta lokalnih stanovnika gde uživaju u domaćim specijalitetima.

“Za takos za dolar, u popodnevnim satima, redovi su ogromni. Nemamo vremena za predah. Izbacujemo takose kao na prokretnoj traci”, kaže Rajan.

“Naš stejk sa sirom je, bez sumnje, najbolji u Oušn Sitiju. Prodamo ih više od 20-30 hiljada godišnje ako ne i više”, navodi Baksi.

Puno hrane….prepune ruke posla u kuhinji… a pohvale oba vlasnika restorana idu na istu adresu. …

Neki zaposleni su sa nama više od 10 godina… Ovo je naš Bugarin… noćna mora...”, ističe Baksi.

Don Dario priprema pikantni domaći umak od paradajza, salsu. Rob je iz Nju Džersija, ali svima govori da je iz Pitsburga jer bi voleo da je tako…”, ističe Rajan, navodeći da je svaki dan ludnica, te da nema predaha.

“Bez našeg osoblja ne bi smo opstali”, kaže Baksi.

A verovatno ni bez zadovoljnih mušterija …

“Došla sam na odlične riblje takose.”

“Imaju izuzetan stejk sa sirom.”

“Pivo je hladno. Takosi su ukusni.”

“Bad Lajt pivo za dolar i po. Na svakom drugom mestu je pet.”

“Izuzetna hrana, pivo, barmeni i kelnerice - sve je izuzetno….”

A izuzetno je i obići sva ta mesta.
XS
SM
MD
LG