Linkovi

Ombudsman Specijalizovanih veća Kosova: Donosićemo odluke bez uplitanja


Pietro Spera-Ombudsman Specijalizovanih veća Kosova
Pietro Spera-Ombudsman Specijalizovanih veća Kosova

Ombudsman Specijalnog suda za zločine na Kosovu Pietro Spera rekao je u intervjuu za Glas Amerike da je njegova kancelarija spremna za rad i da se uskoro očekuju prve pritužbe. Spera je za ombudsmana Specijalnog suda imenovan maja meseca ove godine.

Ombudsman Specijalizovanih veća Kosova Pietro Spera kaže da svaka osoba koja ima posla sa Specijalizovanim većima i Specijalizovanim tušilaštvom, a smatra da su njegova ili njena osnovna prava ugrožena od strane tih institucija, može podneti pritužbu kancelariji ombudsmana.

“Mi pokušavamo da ovu proceduru uprostimo što je više moguće, tako da su sva tri zvanična jezika upotrebljiva: kako srpski tako i albanski i engleski, takodje i u formatu tradicionalnog pisma ili kao e-mail, i takođe mi smo na našem web-sajtu obezbedili formular koji se može popuniti online i poslati nama. Onda će kancelarija kontaktirati potencijalnog žalioca dajući sve neophodne informacije”.

Spera kaže da se pritužba ombudsmanu ne može podneti dok je slučaj još uvek pred većem ili pred sudijom. On ističe da njegova kancelarija garantuje kako kaže potpunu tajnost podataka.

“Ta tajnost može pomoći žaliocu da ima poverenje u moju instituciju, u moju kancelariju. Naravno, ja znam da mi imamo i obavezu transparentnosti, tako da kada imamo podatke mi ćemo izdati zvanično saopštenje o vrsti i broju pritužbi koje smo primili. Mada, ja ne mogu davati informacije o žalbama koje su u toku. Mi trenutno dajemo informacije u vezi kancelarije i ocekujemo da cemo primiti pritužbe uskoro. Mi smo spremni za delovanje.

Ombudsman Pietro Spera može po pozivu suda učestvovati i u sudskom procesu u svojstvu prijatelja suda.

To je jedini izuzetak kada ja mogu nastupati pred sudom, u takvim slucajevima ja mogu nastupati samo kada me sud pozove kao prijatelja suda. U takvom slučaju sud može zatražiti od mene da dam svoje mišljenje u vezi određenih stvari koje mi budu predočene, a koje spadaju u nadležnost ombudsmana“

Spera naglašava da sa administrativnog aspekta Ombudsperson pripada Sekretarijatu Suda, ali da su po zakonu ova institucija i sam ombudsman potpuno nezavisni.

„To takodje garantuje žaliocima da će Kancelarija donositi odluke bez ikakvog uplitanja. Naravno, nezavisnost nije privilegija, jer se mora rukovoditi profesionalizmom, tako da sam ja usvojio zakon o etici koji je objavljen na našem vebsajtu i koji objašnjava izjavu o profesionalizmu kojim ću se ja rukovoditi u svom radu, a to su nezavisnost, profesionalnost, integritet, marljivost. Ako osoba nije zadovoljna kako ja razmatram pritužbu, može se žaliti sekretarijatu suda koji će to proslediti nezavisnoj komisiji koja će oceniti moj rad“.

Pietro Spera koji je na funkciju ombudsmana Specijalizovanih veća Kosova imenovan maja ove godine radio je kao sudija u nekoliko sudova u Italiji, a bio je i međunarodni sudija Odeljenja za ratne zločine i organizovani kriminal Državnog suda Bosne i Hercegovine.

Član je Liste eksperata Ujedinjenih nacija za nadgledanje sankcija, i ekspert za projekt Evropske unije pod nazivom "Jačanje efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti pravosudnog i tužilačkog sistema na Kosovu“.

XS
SM
MD
LG