Linkovi

Obradović nastavlja štrajk glađu, odazvaće se tužilaštvu bez pozivanja na imunitet


Arhiva - Poslanici Skupštine Srbije štrajkuju glađu na ulazu u Dom Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 10. maja 2020.
Arhiva - Poslanici Skupštine Srbije štrajkuju glađu na ulazu u Dom Narodne skupštine Republike Srbije, u Beogradu, 10. maja 2020.

BEOGRAD - Boško Obradović, koji četvrti dan štrajkuje glađu, poručio je u sredu da nastavlja sa svojim protestom sve dok policija i tužilaštvo ne počnu da postupaju po svim prijavama, a ne samo onim za koje to traže predstavnici vlasti. Savez za Srbiju traži ocenu ustavnosti Zakona o izborima.

Obraćajući se novinarima ispred Skupštine Srbije gde štrajkuje glađu, Obradović, koji je narodni poslanik i predsednik pokreta Dveri, rekao da se neće pozivati na poslanički imunitet pvodom prijave zbog incidenta sa poslanikom vladajuće SNS Marjanom Rističevićem i ministrom zdravlja Zaltiborom Lončarom, ali da samo traži da se pre toga krene u procesuiranje sličnih slučajeva.

On je ukazao da ne smeju da postoje dupli standardi u tim slučajevima i da treba istražiti i procesuirati sve ostale, od "Savamale", slučaja "helikopter" i Jovanjice i Krušika do ubistva Olivera Ivanovića.

Vlast obavlja pritisak na tužilaštvo i ubija pravdu u Srbiji, konstatovao je Obradović.

Obradoviću se u štrajku glađu pridružio i poslanik Ivan Kostić.

SzS traži ocenu ustavnosti zakona o izboru

Savez za Srbiju najavio je da će od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti izmena Zakona o izboru narodnih poslanika.

Predsednik Pokreta za preokret Janko Veselinović rekao je na konferenciji za novinare ispred sedišta Republičke izborne komisije da ni u jednoj zemlji nikada izborni zakoni nisu menjani tokom izbornog procesa i da neće stati samo na traženju ocene ustavnosti, već će se obratiti i međunarodnim telima.

On je istakao da se Skupština Srbije raspušta po raspisivanju izbora, da je trebalo da radi u vanrednom stanju, ali da posle ukidanja vanrednog stanja treba ponovo da pređe u status raspuštene skupštine.

Veselinović je ponovio da niko iz SZS neće izaći na izbore ni na jednom nivou. "Niko iz SZS neće učestvovati na izborima", naglasio je Veselinović i dodao da pokret koji je odlučio da izađe na izbore nije deo SZS, već je samo potpisao Sporazum s narodom i pozvao sve da ne izađu na izbore.

Posle konferencije za novinare funkcioneri organizacija koje čine SZS otišli su da obiđu Boška Obradovića.

XS
SM
MD
LG