Linkovi

Obradović: Dokazi o genocidnoj nameri


Fabian Leimlehner of Austria competes on the horizontal bar during the men's gymnastics team event at the 1st European Games in Baku, Azerbaijan.
Fabian Leimlehner of Austria competes on the horizontal bar during the men's gymnastics team event at the 1st European Games in Baku, Azerbaijan.

Prvi čovek pravnog tima Srbije, Saša Obradović, govorio je o pomnim pripremama operacije "Oluja", čiji je cilj bio nestanak Srba sa područja tzv. Republike Srpske Krajine.

Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu nastavljeno je danas iznošenje protiv-tužbe srpske strane u sporu Srbije i Hrvatske po uzajamnim optužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Prvi čovjek pravnog tima Srbije, Saša Obradović je govorio o sistematskom raspirivanju mržnje prema Srbima od strane tadašnjih hrvatskih zvaničnika i posebno o pomnim pripremama operacije "Oluja" koja je, prema Tudjanu, trebala za rezultat imati nestanak Srba sa područja tzv Republike Srpske Krajine.

"U prethodna tri sata naš tim je izneo činjenice o strahovitim zločinima koji su počnjeni tokom operacije " Oluja". Govorili smo o tome sudijama Medjunarodnog suda pravde, o kriminalnoj nameri od kako je formirana tokom sastanka na Brionima, 31.jula 1995. godine, Izneli smo analizu da ta kriminalna namera sadrži u sebi bitne elemente umišljaja za izvršenje krivičnog dela genocida, izneli smo činjenice o brojnim ubistvima i drugim aktima sa elementim genocida koji su se kasnije dešavali, i o ogromnom trpljenju naroda iz Republike Srpske Krajine, te etničke zajednice koja više ne postoji, uništena je i koja više nigde ne može da se pronadje kao takva. Sudije su nas pažljivo slušale, a sutra ćemo nastaviti sa iznošenjem pravne argumenta cije u vezi sa onim što smo danas predstavili kao činjenice...", istakao je šef pravnog tima Srbije, Saša Obradović.
XS
SM
MD
LG