Linkovi

Obradović: Dokazi o genocidnoj nameri


Članovi srpske delegacije u Hagu Saša Obradović, Vilijem Šabas, Andreas Zimerman, Kristijan Tams i Vejn Džordaš očekuju početak rasprave u Medjunarodnom sudu pravde u Hagu.

Prvi čovek pravnog tima Srbije, Saša Obradović, govorio je o pomnim pripremama operacije "Oluja", čiji je cilj bio nestanak Srba sa područja tzv. Republike Srpske Krajine.

Pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu nastavljeno je danas iznošenje protiv-tužbe srpske strane u sporu Srbije i Hrvatske po uzajamnim optužbama za genocid na području Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Prvi čovjek pravnog tima Srbije, Saša Obradović je govorio o sistematskom raspirivanju mržnje prema Srbima od strane tadašnjih hrvatskih zvaničnika i posebno o pomnim pripremama operacije "Oluja" koja je, prema Tudjanu, trebala za rezultat imati nestanak Srba sa područja tzv Republike Srpske Krajine.

"U prethodna tri sata naš tim je izneo činjenice o strahovitim zločinima koji su počnjeni tokom operacije " Oluja". Govorili smo o tome sudijama Medjunarodnog suda pravde, o kriminalnoj nameri od kako je formirana tokom sastanka na Brionima, 31.jula 1995. godine, Izneli smo analizu da ta kriminalna namera sadrži u sebi bitne elemente umišljaja za izvršenje krivičnog dela genocida, izneli smo činjenice o brojnim ubistvima i drugim aktima sa elementim genocida koji su se kasnije dešavali, i o ogromnom trpljenju naroda iz Republike Srpske Krajine, te etničke zajednice koja više ne postoji, uništena je i koja više nigde ne može da se pronadje kao takva. Sudije su nas pažljivo slušale, a sutra ćemo nastaviti sa iznošenjem pravne argumenta cije u vezi sa onim što smo danas predstavili kao činjenice...", istakao je šef pravnog tima Srbije, Saša Obradović.
XS
SM
MD
LG