Linkovi

Kesić: Čemu panika oko datuma?


Obrad Kesić
Obrad Kesić

U suštini Brisel i Priština ništa ni ne nude, čak i da Beograd prihvati ponudjeni dogovor, smatra analitičar Obrad Kesić.

U razgovoru sa kolegom Brankom Mikašinovićem, vašingtonski politički analitičar Obrad Kesić procenio je ishod najnovije runde razgovora Beograd-Priština i osvrnuo se na značaj dobijanja datuma za početak pregovora za ulazak Srbije u EU.

Kesić: Za sada mislim da jednostavno moramo da kažemo da je neizvesno šta će da se desi. Znamo, kako se to opisuje u javnosti u Srbiji, da tu baš ne postoji neki izbor. Srpski političari kažu da se lome jer šta god da odluče je loše, ali malo je čudno da se toliko lome ako sami govore da ništa nije ponudjeno, da su doživeli na neki način neko ponižavanje, pošto ništa nije uvaženo od strane Evorpske unije i od strane Prištine što je Beograd tražio.

U suštini Brisel i Priština ništa ni ne nude, čak i da Beograd prihvati taj dogovor. Moram da priznam da ne razumem zašto je onda to teška odluka, jer ako je takva situacija kao što se opisuje onda je, meni se čini, to laka odluka, jer da su želeli dogovor oni bi se barem malo potrudili da uvaže neki minimalni interes Srbije. Ako nisu spremni to da urade, onda je pitanje koja je svrha pregovora, kao što je i sam predsednik vlade Dačić rekao. Moramo da kažemo da su sada predstavnici EU više zainteresovani da se pregovori nastave i da se završe uspešno, nego što bi rekao da su zainteresovani Albanci iz Prištine i Tači. Jer u suštuni oni ne vide zašto bi se žurili sa bilo kakvim potezom jer je njihova pozicija vrlo jaka pošto imaju apsolutnu podršku i Vašingtona i Brisela, tako da je ceo pritisak za sada na Beogradu. Ali, ja ne vidim, ako Beograd ne popusti, šta to znači konkretno. Mi vidimo da se tu vodi neka politika zastrašivanja javnosti, ali niko ne govori ništa specifično i oni uporedjuju sadašnje stanje sa Rambujeom i Dejtonom, ali mi smo znali tada koje su to pretnje.

Glas Amerike: Da li je Beograd sada suočen sa izborom izmedju EU i Kosova i koliko datum za početak pregovora sa EU stvarno znači?

Keskić: Prvo da kažem da ja mislim da je to lažni izbor u sadašnjem kontekstu, jer EU ne sme da dopusti sebi neuspeh vezan za pregovore. Sa svim problemima koji postoje u EU i sa sadašnjom krizom, i sa lošom politikom koju je EU pokazala prema Kipru, na primer, ona ne može da dopusti još jedan poraz neke jedinstvene evropske politike, pogotovo zato što ne postoji jedinstvo oko pitanja Kosova i njegove nezavisnosti, i mi to dobro znamo. Ako se sada izgubi momentum i prekinu pregovori onda EU doživljava ogroman poraz i pitanje je šta posle toga EU može da učini da povrati neko poverenje u oblasti spoljne politike koju hoće da izgradi.

Sve ovo u suštini govori kakva je loša pozicija izgradjena od strane Beograda da se oko datuma postavlja pitanje ‘’biti ili ne biti,’’ a to je jedan apsurd jer je teško objasnisti javnosti i narodu zašto je taj datum drugačiji od nekog budućeg datuma. Naime, znamo da, kako stoje stvari, uvek će biti neki budući datum za Srbiju i za priču oku ulaska u EU. Zašto se diže tolika panika, a to je ključno pitanje u ovom momentu. Kada se odgovori na ovo pitanje, sve ostalo može lako da se postavi i da se povede odogovrnija politika i postigne veći uspeh na pregovorima.
XS
SM
MD
LG