Linkovi

Kesić: Pozicija Srbije bila jača pre sporazuma


Obrad Kesić, analitičar "TSM Global Consultants"
Obrad Kesić, analitičar "TSM Global Consultants"

Politički analitičar Obrad Kesić u razgovoru za Glas Amerike razmatra mogućnost sprovodjenja briselskog sporazuma na severu Kosova.

O mogućnosti sprovodjenja Briselskog sporazuma na severu Kosova i eventualnom ubrzanju evrointergaracije Srbije, kao rezultat postizanja sporazuma, kolega Branko Mikašinović razgovarao je sa vašingtonskim političkim analitičarem i saradnikom firme TSM, Obradom Kesićem.

Kesić: “Biće veoma teško da se taj složeni sporazum sprovede u delo. Taj sporazum kojim bi trebalo da se zaštite interesi i bezbednost gradjana Srbije na severu Kosova i širom Kosova i Metohije, jednostavno je odbačen od Srba na severu Kosova, koji su u suštini glavni predmet tog sporazuma, tako da je očigledno da Beograd namerava da taj sporazum silom nametne. Imajući u vidu da je ovo samo početak i da će razgovori o dodatnim sporazumima sigurno trajati nekoliko meseci ako ne i više, implementacija će takodje dugo da traje i, naravno, u ovom momentu glavno pitanje je koje su opcije za Srbe na severu Kosova.

Iz njihove perspektive situacija ne izgleda dobro, jer im se s jedne strane govori da nemaju izbor i da nema alternative ovom sporazumu, a s druge strane oni dobro znaju kako žive i kako žive Srbi u enklavama, na jugu, gde su u potpunosti prihvatili autoritet institucija Prištine. Dakle, teško je predvideti kakve će posledice da budu s obzirom na pritiske i uslovljavanja od strane Beograda na Srbe na severu Kosova.“

Glas Amerike: Da li mislite da će ovaj sporazum da ubrza evrointergracije Srbije?

Kesić: „Ne verujem. Mislim da je to najveća mana ovog sporazuma, jer je ranija pozicija Srbije u odnosu na EU bila mnogo jača, iz tri razloga: Prvo, ništa od značaja nije moglo da se rešava bez saglasnosti Srbije. Sada Srbija rešava jedan od najvećih problema Evropske unije na prostoru Kosova i Metohije, a za uzvrat nije dobila ni datum, već uslovljavanje, tako da posle postignutog sporazuma sada je novi uslov -- implementacija, što otvara veću mogućnost za pritisak i nove uslove koji će da izrastu u procesu implementacije. Drugo, Beograd se potpuno vezao ovakvom strategijom, pristupom i sporazumom za sudbinu Kosova. Znači Srbija idu u paketu u članstvo EU, sa Kosovom. Kada imamo u vidu da je Kosovo znatno manje napredovalo od Srbije, onda znamo da je to dodatno vreme koje će Srbija morati da čeka.

I treće, ono što je jako loše jeste da Srbija sada nastupa u potpunosti u defanzivi. Ono malo momentuma i prostora koje je otvorila za sebe kada je rekla „ne“ prethodnom predlogu sporazuma, to je izgubljeno, i sada se potpuno vezala za implementaciju ovog sporazuma i za buduće runde pregovora."
XS
SM
MD
LG