Linkovi

Kesić: Ozbiljni problemi u regionu


Kesić: Velika kriza u Bosni i Hercegovini.

Trilateralni samit predsednika Srbije i Turske i članova Predsedništva BiH u Karadjordjevu bio je pozitivan simbolični korak ali u regionu postoje ozbiljni problemi, ocenjuje Obrad Kesić, politički analitičar i saradnik vašingtonske konsultantske firme TSM. U razgovoru za naš program, on je govorio o mogućnostima za unapređenju odnosa zemalja u regionu.

Kesić: „Iako mislim da je svaki takav skup dobrodošao, da je samo organizovanje takvog skupa dosta pozitivno, pogotovo kada se uzme u obzir lokacija tog skupa, Karadjordjevo, koje ima dosta tamnih asocijacija iz 90-tih godina, ipak mislim da to nema veći efekat od simboličnog gesta, koji pokazuje da su predsednik Tadić i politika Srbije odlučni u tome da pokušaju da na svaki način izgrade dijalog i bolju regionalnu saradnju.

Ali, kao što znate, postoje i ozbiljni problemi u regionu. Posle presude hrvatskim generalima imamo potpunu promenu javnog raspoloženja u Hrvatskoj gde nije baš najbolje pirhvaćen specijalni odnos koji je gradjen od strane predsednika Josipovića sa predsednikom Tadićem. To raspoloženje dosta ugrožava neke buduće poteze izmedju Beograda i Zagreba da bi stvarno išli nekim putem koji bi pokazao rezultate. Evo samo jednog primera - mislim da je sada mnogo teže govoriti o mogućnosti da će Hrvatska i Srbija da povući tužbe pred Medjunarodnim sudom pravde u Hagu, jer jednostavno u Hrvatskoj ne postoji više prostora za razumevanje takvog poteza vlade Hrvatske.”

Glas Amerike: A šta mislite o situaciji u Bosni i Hercegovini?

Kesić: “Kao što vidite, velika je kriza u Bosni i Hercegovini. U velikoj meri ta kriza, iako je ozbiljna što se tiče odnosa u Bosni i Hercegovini, izmedju Srba, Hrvata i Bošnajka, ipak je postala još ozbiljnija zbog loših i nelegalnih poteza visokog predstavnika. Kada je visoki predstavnik suspendovao odluku izborne komisije u Bosni i Hercegovini oko legitimnosti mandata poslanika u Domu naroda u federaciji, onda je jednostavno omogućio da se formira nelegalna vlada u federaciji i ove njegove pretnje prema Republici Srpskoj oko pitanja referenduma u suštini guraju Bosnu i Hercegovinu u ne samo mnogo dublju krizu već otvaraju mogućnost da ta država jednostavno neće moći da opstane dok god visoki predstavnik igra ulogu lokalnog političara.”

XS
SM
MD
LG