Linkovi

Objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu


Video bim sa fotografijama objavljenih dobitnika Nobelove nagrade za medicinu TT News Agency/Jonas Ekstromer via REUTERS

Ovogodišnju Nobelovu nagradu za medicinu dobili su Džefri Hol, Majkl Rosbeš i Majkl Jang za otkriće molekularnog mehanizma koji kontroliše cirkadijski ritam

Ispred Odbora za dodeljivanje Nobelovih nagrada u Stokholmu reporterima se obratio sekretar Nobelove skupštine, Tomas Perlman i objavio imena dobitnika.

Džefri Hol rođen je u Njujorku, a svoj ključni rad obavio je na univerzitetu Brendajs. Trenutno je penzionisan i živi u Kembridžu, u Bostonu. Majkl Rosbeš rođen je u Oklahoma Sitiju, istraživanja je obavljao takođe na univerzitetu Brendajs, gde i dalje radi kao redovni professor. Majkla Jang, koji je rođen u Majamiju, bavio se istraživačkim radom na Rokfeler univerzitetu u Njujorku, gde i dalje predaje.

Cirkadijski ritam prilagođava fiziologiju osobe različitim fazama dana, utičući na san, ponašanje, nivo hormona, telesnu temperaturu i metabolizam.

Nagrada za fiziologiju ili medicinu je prva Nobelova nagrada koja se dodeljuje svake godine, uz novčani iznos od 1,1 milion dolara. Nagrade za fiziku, hemiju, književnost i mir biće objavljene od utorka do petka, pomenutim redom dok će nagrada za ekonomiju biti dodeljena u ponedeljak 9. oktobra.

*

XS
SM
MD
LG