Linkovi

Demokratska stranka tužila Rusiju, Trampov izborni štab i Vikiliks


Američki predsednik Donald Tramp tokom govora na skupu u Pensakoli, na Floridi 8. decembra 2017. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters)
Američki predsednik Donald Tramp tokom govora na skupu u Pensakoli, na Floridi 8. decembra 2017. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters)

Američka Demokratska stranka tužila je Rusiju, izborni štab republikanskog predsednika Donalda Trampa i Vikiliks za zaveru da se poremete predsednički izbori 2016. Tramp je sinoć još jednom demantovao da je bio u dosluhu sa Rusijom, navodeći da su objavljene beleške bivšeg direktora FBI-ja Džejsma Komija o njihovim razgovorima – dokaz toga.

U tužbi koja je podneta federalnom sudu na Menhetnu, Demokratska stranka tvrdi da su najviši zvaničnici Trampovog izbornog štaba sarađivali sa ruskom vladom i njenom vojnom špijunskom agencijom da bi naneli štetu demokratskoj kandidatkinji Hilari Klinton i uticali na izbore u Trampovu korist, hakujući kompjutere Demokratske stranke. U tužbi se navodi da je Trampov izborni štab „radosno pozdravio rusku pomoć“ na izborima dok se Trampovi saradnici opisuju kao „gangsteri“.

Demokratski nacionalni komitet krivi Rusiju za hakovanje njegovih kompjuterskih sistema i širenje informacija o unutrašnjoj prepisci zvaničnika stranke, dok je Vikiliks objavio na hiljade imejlova i naneo veliku neprijatnost Hilarinom izbornom štabu.

Tužbom su obuhvaćeni Trampov sin – Donald Tramp Junior, predsednikov saradnik Rodžer Stoun i zet Džered Kušner. Veći deo optužbi je po svemu sudeći zasnovan na medijskim izveštajima i javno dostupnim pravnim dokumentima te nema mnogo novih informacija o navodnom dosluhu sA Moskvom.

Trump: Komijeve beleške dokaz da nije bilo dosluha

Za to vreme, američki mediji sinoć su dobili uvid u beleške koje je vodio bivši direktor FBI-ja Džejms Komi koga je Tramp opustio u maju prošle godine.

Kopije beležaka koje je vodio bivši direktor FBI-ja Džejms Komi, fotografisane u Vašingtonu 19. aprila 2018.
Kopije beležaka koje je vodio bivši direktor FBI-ja Džejms Komi, fotografisane u Vašingtonu 19. aprila 2018.

Beleške su deo 15 stranica deklasifikovanog materijala koji je Sekretarijat za pravosuđe predao Kongresu, a otkrivaju nove detalje o Komijevim razgovorima sa predsednikom, u kojima je Tramp izrazio ozbiljne sumnje u rasuđivanje svog visokog saradnika i opisao kako se ruski predsednik Putin hvalio ruskim prostitutkama.

U beleškama koje je vodio neposredno posle nekoliko susreta sa predsednikom Trampom, Džejms Komi navodi da je Tramp odlučno i u više navrata pobijao tvrdnje da je 2013. bio sa prostitutkama u Moskvi. Novinarka televizije MSNBC Rejčel Medou razgovarala je sa bivšim direktorom FBI-ja o tim beleškama, konkretno beleški da je Tramp izjavio kako mu je Vladimir Putin rekao da Rusija ima neke od najlepši prostitutki na svetu.

“Rekao vam je da je lično razgovarao sa predsednikom Putinom o prostitukama?” pitala je Medou.

"Da", odgovorio je Komi.

Medou je dalje pitala:

"Da li ste mu verovali ili mislite da je to bila hiperbola?".

"Nije zvučalo kao hiperbola", odgovorio je Komi.

Sekretarijat za pravosuđe je objavio beleške kao deo 15 stranica deklasifikovanog materijala predatog Kongresu. Kasno sinoć predsednik je odgovorio na Tviteru.

“Beleške Džejmsa Komija su upravo objavljene i jasno pokazuju da nije bilo dosluha niti ometanja pravde”.

Demokrate se ne slažu. Vođa manjine u Predstavničkom domu Nensi Pelosi tvitovala je da su te beleške: “novi dokaz prezira predsednika Trampa prema vladavini zakona. Njegovi pokušaju da zastraši, zaobiđe zakon i potkopa integritet istraga agencija za sprovođenje zakona zahtevaju hitnu akciju da se zaštiti Malerova istraga.

U zajedničkom saopštenju, trojica republikanskih zakonodavaca dovela su u pitanje zbog čega Komi “nije vodio beleške o razgovorima sa predsednikom Obamom, sekretarkom za pravosuđe Linč, sekretarkom Klinton, Endru Mekejbom i drugima ali je odmah počeo da vodi beleške o razgovorima sa predsednikom Trampom.

"Imajući u vidu njegov karakter, procenio sam da novoizabrani predsednik možda neće govoriti istinu o tim razgovorima ako oni ikad postanu sporni i da zato treba da zapišem o čemu se govorilo", kazao je Komi.

Bivši direktor FBI-ja je takođe zapisao da mu je predsednik rekao da gaji ozbiljne reserve prema tadašnjem savetniku za nacionalnu bezbednost Majklu Flinu, rekavši – “taj čovek ima ozbiljne probleme u proceni.”

Tramp je danas optužio Komija da je “uništio Flinu život” dok će imati finansijsku korist na njegov račun zahvaljujući svojoj novoobjavljenoj knjizi.

XS
SM
MD
LG