Linkovi

Objave na socijalnim mrežama ključne u procesima protiv povratnika iz Ukrajine


Arhiva - Proruski pobunjenik u Donjetsku, istočna Ukrajina, 29. novembra 2015.

Objave na socijalnim mrežama bili su od neprocenjivog značaja kada su srpski i crnogorski tužioci dokazivali ilegalne vojne akcije svojih državljana u Ukrajini, navodi se u tekstu publikacije Balkan Insight.

Prema ovoj analizi, jedan od osuđenih Marko Barović koji sada služi tri godine i šest meseci zatvorske kazne, na suđenju je tvrdio da je "samo vozio kamion" u Donjecku, da bi iskaz promenio kada je tužilac predočio dokazni materjal sa društvenih mreža na kojima se jasno vidi da je u uniformi sa oružijem.

Objave i fotografije sa njegovog profila, koje su bile javne na društvenoj mreži Facebook, uvršćene su u dokazni materjal u sudu u Podgorici.

Presuda koja je doneta u aprilu ove godine protiv Barovića je istorijska, navodi Balkan Insight, i u skladu je sa zakonom koji je donet 2015. godine koji karakteriše borce na teritorijama tuđih zemalja kao kriminalce.

Prošle godine su se iz Ukrajine u Srbiju vratila 24 borca, ali su za razliku od Crne Gore, oni uglavnom u Srbiji priznavali krivicu u zamenu za blaže kazne, a dokazi su takođe bili sakupljeni uglavnom sa socijalnih mreža, navodi se u tekstu.

Nagodbe, koje su uglavnom sklapane između povratnika sa ratišta u Ukrajini, nisu javni dokumenti, ali jeBIRN iz svojih izvora u tužilaštvu saznao da su uglavnom objave sa YouTube i Facebook-a bili ključni u većini slučajeva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG