Linkovi

Rak povezan sa gojaznošću


Nova studija upozorava da pola miliona novih slučajeva kancera godišnje ima veze sa viškom kilograma.

Zdravstveni rizici povezani sa gojaznošću su veoma dobro poznati, a naučnici sada kažu da je gojaznost uzrok i skoro pola miliona novih slučajeva raka godišnje.

U studiji objavljenoj u časopisu "Lanset" navodi se da je Severna Amerika odgovorna za najveći broj novih slučajeva raka povezanih sa gojaznošću, čak 110 hiljada, a prate je Evropa i bivši Sovjetski savez sa po 65 hiljada.

Autori studije očekuju da će širom sveta te brojke rasti, kako se bude razvijala globalna ekonomija. Oni kažu da što je veći indeks telesne mase - odnosno procenat masti u telu u odnosu na visinu osobe - to je veći rizik od oboljenja kao što su rak debelog creva, rak bubrega, pankreasa i dojke.

Istraživači su naveli da je rak epidemija i da ljudi treba da preduzmu mere kako bi održavali zdravu težinu.

Ovde u SAD, pomoć bi mogla da stigne u vidu novog pravila američke vlade prema kojem se od lanaca restorana i bioskopa širom zemlje traži da istaknu količinu kalorija na svom jelovniku.

U naredbi Uprave za hranu i lekove navodi se da sve ustanove koje prodaju pripremljenu hranu i imaju 20 ili više lokacija, moraju da istaknu broj kalorija u hrani i napicima na jasan i upadljiv način. Kompanije imaju godinu dana da ulože žalbe.

XS
SM
MD
LG