Linkovi

Obeleženo 19 godina od ubistva Ćuruvije, suđenje i dalje traje


Arhiva - Slavko Curuvija
Arhiva - Slavko Curuvija

Devetnaest godina od ubistva vlasnika i glavnog i odgovornog urednika listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin", Slavka Ćuruvije, obeleženo je u sredu polaganjem venaca i paljenjem sveća na mestu njegovog ubistva, u pasažu ispred ulaza u zgradu u kojoj je živeo, u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Slavko Ćuruvija ubijen je iz vatrenog oružja 11. aprila 1999. godine, tokom NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Vence na mesto ubistva položili su predstavnik OEBS-a za lobodu medija, Arlem Dezir, predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije i udruženja Novinara Srbije, a počast su odale kolege novinari, prijatelji i rodbina.

"Devetnaest godina su jako dug period kad se čeka zvanično obelodanjivanje istine i zadovoljenje pravde, ali jako kratko vreme da bi tek tako zaboravili prošlost", rekao je Slaviša Lekić, predsednik NUNS-a.

Obeležavanje 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije
Obeležavanje 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Nema te političke garniture koja u proteklih 19 godina nije obećala promptno rešvanje ubistva Slavka Ćuruvije, podsetio je Lekić. On je rekao da i ove, kao i svih prethodnih godina, apeluje na državu da nađe i kazni one koji su "usred belog dana, precizno, hladno i profesionalno" ubili Ćuruviju.

Rekao je da je mislio da poruči da bi bilo u redu da neko od predstavnika vlasti dođe na mesto ubistva Slavka Ćuruvije i izvini se porodici, ali da je odustao od te ideje jer je shvatio da bi to više bio bizaran, nego iskren čin. "Možda bi mu takvi kakvi su u nedostatku savesti još i spomenik podigli", kazao je Lekić.

Slobode medija i novinarstva ne može biti dok ubice i napadači na novinare nisu kažnjeni, rekoa je predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

"Zahvaljujući Komisiji za istraživanje ubistava novinara, čiji rad UNS podržava, danas imamo suđenje ubicama Slavka Ćuruvije. Ohrabruje nedavna izjava predsednika Višeg suda u Beogradu da će to suđenje biti završeno do kraja godine. Nažalost, neka druga ubistva još nisu rešena i ubice nisu kažnjene", kazao je Radomirović i podsetio na slučajeve ubistva Milana Pantića, radnike RTS-a ubijene u bombardovanju 1999, kao i srpskih i albanskih novinara ubijenih od 1998. do 2005. godine. "14 naših kolega je ubijeno, a niko za to nije odgovarao", rekao je Radomirović.

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija Arlem Dezir kazao je da je za njega veoma važno što je prisustvovao obeležavanju 19. godišnjice od ubistva Slavka Ćuruvije.

Obeležavanje 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije
Obeležavanje 19 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

On je kazao da podržava rasvetljavanje ubistava novinara u Srbiji, dodajući da će nastaviti da prati slučajeve ubistva Slavka Ćuruvije, Milana Pantića, Dade Vujasinović i drugih.

Poručio je da je nema demokratije bez slobodnog novinarstva, jer je novinarstvo institucija demokratije, a na državi je da mora obezbediti bezbednost novinara.

Branka Prpa na 19. godišnjicu ubistva Slavka Ćuruvije
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:14 0:00

Suđenje za ubistvo novinara i vlasnika lista "Dnevni telegraf" Slavka Ćuruvije traje od 1. juna 2015. Za ubistvo su optuženi načelnik resora Državne bezbednosti Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, glavni obaveštajni inspektor u Drugoj upravi resora Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava tog resora Miroslav Kurak.

Optuženi Romić i Radonjić uhapšeni su 13. januara 2014. godine i od tada su u pritvoru, Marković izdržava kaznu od 40 godina zatvora, a Kurak je u bekstvu.
Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i delovanje opozicionih društvenih snaga, radi očuvanja postojeće vlasti".

XS
SM
MD
LG