Linkovi

Obeležena godišnjica smrti radnika RTS


Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja Foto: AP

Na današnji dan pre 19 godina u NATO bombardovanju zgrade u Aberdarevoj ulici ubijeno je 16 radnika Radio-televizije Srbije (RTS). Poštu stradalim radnicima kod spomenika “Zašto?” i ove godine su odali predstavnici RTS-a, predstavnici državnih organa i porodice poginulih.

Posle minuta ćutanja, u ime RTS-a, vence su položili i zapalili sveće generalni direktor Dragan Bujošević i predsednik Upravnog odbora Vladimir Vuletić, kao i porodice ubijenih radnika, navodi RTS.

Miroslav Medić, brat ubijenog Siniše, obratio se okupljenima, takođe sa pitanjem - zašto?

“Devetnaest godina već stojimo ovde ispred spomenika da odamo poštu nevino stradalima. Zašto? Zato što su svetski moćnici i čelnici NATO pakta odlučili da prvi put u istoriji ratnih sukoba bombarduju jednu medijsku kuću i da je proglase za legitimni vojni cilj”, rekao je Medić.

On je ukazao i da ćute odgovorni, ali i tužilaštvo, i pored dokaza koji su mu dostavljeni.

Zgrada RTS pogođena je u noći između 22. i 23. aprila 1999. u 2:06 ujutro.

Predstavnici NATO-a su tvrdili da je napad bio opravdan, a specijalna komisija Haškog tribunal, koja je ispitivala i slučaj bombardovanja RTS, nije predložila Tužilaštvu da pokrene krivični postupak.

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine na 10 godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG