Linkovi

Obeležen Dan veterana u SAD


Dan veterana
Dan veterana

Američki predsednik Donald Tramp odao je poštu ratnim veteranima u SAD, rekavši u video poruci da su oni „najveće američko nacionalno blago.“

„Želim da izrazim neverovatnu zahvalnost celoj naciji i milionima veterana koji su hrabro branili našu zemlju u uniformi, kao i njihovim porodicama uz čiju su se ljubav i podršku odazvali toj dužnosti“, rekao je Tramp u poruci objavljenoj na Tviteru. “Divimo se vašoj službi I žrtvama I odajem poštu vašem patriotizmu I ljubavi prema ovoj zemlji”,.

Potpredsednik SAD Majk Pens učestvovao je na ceremoniji na Nacionalnom groblju u Arlingtonu kojom je odata pošta za oko 20 miliona ratnih vetarana u Americi.

“Na proleće se sećamo onih koji su služili ovoj zemlji I nisu se vratili kući. Ali na današnji dan, širom SAD, na većim I manjim okupljanjima, sećamo se onih koji su služili ovoj zemlji I vratili se kući”, rekao je Pens.

Prva dama SAD Melanija Tramp odala je počast veteranima I posetila porodice u bazi združenih snaga Elmendord Ričardson na Aljasci.

Pošta ratnim veteranima se odaje 11. novembra, na dan kada se u svetu obeležava Dan primirja, odnosno kraj Prvog svetskog rata. U SAD je postao federalni praznik 1938. Od 20 miliona ratnih veterana u SAD, više od 4,5 miliona prima neku vrstu novčane pomoći od federalne vlade, prema podacima Sekretarijata za ratne veterane.

XS
SM
MD
LG