Linkovi

Obeležen Dan sećanja u SAD


Cveće na grobovima stradalih u ratovima, Levenvort, Kanzas
Cveće na grobovima stradalih u ratovima, Levenvort, Kanzas

U SAD je obeležen Dan sećanja na sve one koji su poginuli služeći vojsku kroz američku istoriju. Ceremonije se održavaju širom zemlje i u Vašingtonu gde je predsednik Donald Tramp položio venac na Spomenik neznanom junaku na Nacionalnom groblju u Arlingtonu.

“Njihova ljubav bila je dublja i čistija od bilo koje druge za koju znamo. Oni su išli ka paklu da bi Amerikanci danas mogli da budu blagosloveni mirom. Oni su umrli da bi sloboda živela”, rekao je Tramp u govoru na Nacionalnom groblju u Arlingtonu, blizu Vašingtona.

Tramp je zahvalio članovima porodica stradalih u ratovima i rekao da “heroji nikada neće biti zaboravljeni”.

“Želim da znate da ono što nam je ostavljeno u nasleđe ne bledi vremenom, već postaje moćnije. Njihovo nasleđe ne postaje eho, već postaje dublje, širi se, dotiče sve više života i generacija. Svojom žrtvom, vaši najmiliji su postigli nešto posebno – besmrtnost”, rekao je predsednik SAD.

Predsednik Tramp polaže venac na Spomenik neznanom junaku u Arlingtonu
Predsednik Tramp polaže venac na Spomenik neznanom junaku u Arlingtonu

Uz Trampa, ceremoniji polaganja venaca u Arlingtonu prisustvovali su bivši senator I ratni veteran Bob Dojl i Rej Čavez, najstariji preživeli u napadu na Perl Harbor.

Dan sećanja se obeležava poslednjeg ponedeljka u maju, a nacionalnim federalnim praznikom proglašen je 1971. Dan sećanja počeo je 1865., odmah posle Građanskog rata, kada je grupa bivših robova održala prvu komemoraciju za stradale. Oni su eshumirali 250 tela vojnika Unije iz masovne grobnice u Čarlstonu, Južnoj Karolini, a potom ih propisno sahranili.

Više od 50 godina, dan sećanja bio je posvećen samo poginulima u Građanskom ratu. Posle Drugog svetskog rata proširen je na sve ostale sukobe.

U nedelju je u Vašingtonu održana takozvana “kotrljajuća grmljavina”, odnosno defile ratnih veterana i ostalih na motorima. Oni su prošli pored spomenika na Nacionalnom molu i odali poštu nestalima u akciji i ratnim zarobljenicima. Moto “kotrljajuće grmljavine” je: “Nećemo zaboraviti”.

Učesnici "kotrljajuće grmljavine" u Vašingtonu
Učesnici "kotrljajuće grmljavine" u Vašingtonu

XS
SM
MD
LG