Linkovi

Obeležena stogodišnjica prisajedinjenja Vojvodine Srbiji


Arhiva - Novi Sad
Arhiva - Novi Sad

Spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću otkriven je u Novom Sadu u nedelju, u sklopu obeležavanja stogodišnjice prisajedinjavanja Vojvodine Kraljevini Srbiji. Održana je svečana akademija i otvoren muzej prisajdeinjenja.

Spomenik na Trgu republike otkrili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a glumac Lazar Ristovski govorio je monolog kralja Petra Prvog.

Vučić je rekao da je zagarantovano da "nikada nikome drugom do Srbije neće pripadati Vojvodina" i zahvalio se građanima na odlučnosti da budu uz sviju državu.

"Došli ste zato što ste osetili da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana. Da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lepoj Srbiji", istakao je Vučić.

Podsetio je da je kralj Petar verovao u slobodu još kao dvadesetogodišnjak, da je tako i živeo kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izbeglica, kralj, jedini u istoriji koji je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna "da bismo došli kući do slobode". Dodao je da je sloboda za koju se kralj Petar borio i izborio kamen temeljac moderne srpske države.

Srbija 100 godina kasnije ponovo pobeđuje u odbrani naših nacionalnih interesa i u izgradnji bolje i naprednije ekonomije, novih puteva, škola, bolnica, "svega što je potrebno Srbinu, svakom drugom čoveku, i Mađaru, i Slovaku, Rusinu, i Bošnjaku i Albancu da bi živeo bolje".

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da je Novi Sad ponosan što je dobio spomenik koji je trajno svedočanstvo velikom vladaru. Dodao je da je ovaj spomenik svedočanstvo i Velikom ratu iz kojeg je srpski narod izašao kao pobednik, ali sa tugom koju čitav vek nosi zbog jezive golgote kroz koju je prolazio tokom rata.

Govoreći o kralju Petru Prvom Karađorđeviću, Vučević je rekao da je taj veliki vladar živeo da služi svom narodu i simbolično dojahao u Novi Sad pre sto godina, na današnji dan, kada je na Velikoj skupštini doneta odluka o prisajedinjenju.

Inače, postament spomenika kralju Petru visok je oko 10 metara, natpisi na ćirilici i latinici postavnjeni su na sve četiri strane - na južnoj strani piše "Petar Prvi Krađorđević 1844-1921", na severnoj "Kralj Srbije 1903-1918". Na zapadnoj strani je grb Kraljevine Srbije, a na istočnoj piše "Ruma, 24. novembar 1918, Novi Sad, 25. novembar 1918". Spomenik je izrađen po modelu akademskog vajara Zorana Ivanovića.

U nedelju je u Novom Sadu otvoren i Muzej prisajedinjenja, koji čini stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, kao i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

XS
SM
MD
LG