Linkovi

Obeležena 20. godišnjica bombardovanja zgrade RTS


Arhiva - Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja
Arhiva - Zgrada RTS-a uništena tokom NATO bombardovanja

Porodice poginulih, predstavnici Radio-televizije Srbije i Vlade Srbije obeležili su u utorak ispred spomenika "Zašto?" 20. godišnjicu bombardovanja zgrade RTS-a u kojem je 1999. poginulo 16 radnika te medijske kuće.

Porodice poginulih radnika RTS-a apelovali su na predsednika Srbije i Vladu da nalože nastavljanje "nezakonito prekinute istrate o mogućim nalogodavcima žrtvovanja" radnika RTS-a.

Dvadeset godina nakon tog događaja, sudski postupak praktično nije ni otvoren, kao ni istraga, kaže se u pismu koje je potpisala Žanka Stojanović, majka poginulog Nebojše Stojanovića.

U pismu se kaže da je nedopustiva činjenica da je Tužilaštvo odlučilo da prekine tu istragu na način koji ne poznaju dosadašnja teorija ni praksa prava - ona je navodno "zamrznuta", čime je Više javno tužilaštvo u Beogradu zapravo sprečilo porodice žrtava da istragu dalje vode same ili da se žale na odluku o prekidu, ukazuje se u pismu.

U pismu porodica žrtava se podseća da je u tom "zamrznutom" stanju istraga već sedam godina i zahtevaju da sud ispita odgovornost lica zaduženih za nadgledanje izvršenja naređene mere Savezne vlade o hitnoj evakuaciji RTS na rezervno mesto rada, odmah nakon uvođenja ratnog stanja.

Podsećamo da je NATO zvanično, na konferenciji za štampu, najavio napad na RTS, kao na "legitimnu metu", ali da Ministarstvo odbrane nije ništa preduzelo da se ljudstvo i tehnika RTS nakon tog upozorenja izmeste na rezervno mesto rada, kaže se u pismu.

Generalštab je svakako morao uzeti u razmatranje tu najavu NATO i svakako mu je bilo poznato da RTS ne postupa po naređenju Vlade, a sa tom činjenicom je bio upoznat i Vrhovni savet odbrane. To je ta upravo ta linija odgovornosti koju zahtevamo da se utvrdi na sudu i da se adekvatno sankcioniše, ističu porodice žrtava i zahtevaju da se javnosti odobri uvid u dosijea koja su u vezi sa napadom, ili da se utvrdi ko je odgovoran za njihovo uništavanje i nestanak dokumenata.

U pismu se navodi i da porodice žrtava smatraju da glavna opstrukcija sudskom procesu za utvđivanje pune odgovornosti za smrt šesnaestoro tehničara dolazi iz dve državne institucije - tužilaštva i ministarstva odbrane.

Na skupu ispred spomenika "Zašto", brat jednog od poginulih radnika RTS-a Miroslav Medić izjavo je da je NATO bombardovao zgradu "bez jasnog upozorenja i da je to prvi put u istoriji ratovanja da je bombardovana jedna medijska kuća" i zapitao zašto nijedna od NATO zemalja nije odgovarala za taj zločin i zašto bivši direktor RTS Dragoljub Milanović nije poštovao naredbu 37 tadašnje vlade i premestio radnike, kao i zašto država nije zaštitila radnike.

Poručio je da se porodice "neće smiriti dok se ne sazna istina o tom događaju".

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović naveo je da već dve decenije nema odgovora na pitanje zašto je bombardovan RTS i da ga verovatno neće biti ni naredne dve decenije. "Naša je obaveza da tražimo odgovor", rekao je Gajović i dodao da je tog dana 1999. godine on trebalo da bude dežuran u 19.30 u RTS i da je izbegao najgore.

Vence kod spomenika "Zašto?" su položili članovi porodica poginulih radnika, generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević, predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, borčka i socijalna pitanja Stana Božović, pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, predstavnici novinarskih udruženja, Žene u crnom i zaposleni RTS-a.

Nakon polaganja venaca, ispred ruševina u Aberdarevoj ulici otkrivena je ploča o predstojećoj izgradnji spomen obeležja stradalim radnicima RTS-a.

NATO je zgradu RTS pogodio u 02.06 s dva projektila, 23. aprila 1999. Tada je poginulo 16 zaposlenih u RTS-u: Jelica Munitlak (27), Ksenija Banković (27), Darko Stoimenovski (25), Nebojša Stojanović (26), Dragorad Dragojević (27), Dragan Tasić (29), Aleksandar Deletić (30), Slaviša Stevanović (32), Siniša Medić (32), Ivan Stukalo (33), Dejan Marković (39), Milan Joksimović (47), Branislav Jovanović (50), Milovan Janković (59), Tomislav Mitrović (61) i Slobodan Jontić (54).

Bivši direktor RTS-a Dragoljub Milanović osuđen je 2002. godine na 10 godina zatvora, zbog toga što nije sproveo naređenje tadašnje Savezne vlade i ljude i tehniku izmestio iz objekata RTS-a u Aberdarevoj i Hilandarskoj ulici u Beogradu. Milanoviću je kazna istekla 1. septembra 2012. godine.

XS
SM
MD
LG