Linkovi

Obeležen Dan Republike Srpske, Bošnjaci protiv "diskriminišućeg" praznika


Obeležen Dan Republike Srpske u Banjaluci
Obeležen Dan Republike Srpske u Banjaluci

Svečanim defileom policijskih snaga na Trgu Krajine u Banjaluci je obeležen Dan Republike Srpske, a tom prilikom je premijerki Srbije Ani Brnabić uručen Orden RS na lenti zbog jačanja odnosa između Srbije i RS.

Ona je na proslavi u Banjaluci rekla da će Srbija poštovati sve međunarodne obaveze, pre svega Dejtonski sporazum i da će poštovati svaku odluku koju konsenzusom donesu sva tri naroda u Bosni i Hercegovini, ali da će posebno brinuti o Republici Srpskoj. Brnabić je ocenila da je priznanje koje je dobila istovremeno i podsetnik na obaveze i dužnosti prema RS.

"To je odnos koji svakako prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje, i u kom postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od samo diplomatskog i samo administrativnog. Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske", izjavila je Brnabić u Banjaluci.

Odlikovana premijerka Srbije u Banjaluci
Odlikovana premijerka Srbije u Banjaluci

Na svečanoj akademiji povodom 27. godina Republike Srpske, predsednica Željka Cvijanović je istakla da se Republika Srpska zalaže za doslednu primenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako je imala više štete nego koristi od BIH.

"Naša obaveza je da branimo nadležnosti RS i njen ustavni kapacitet", rekla je Cvijanović i ukazala da se ne sme izgubiti iz vida da mnogima smeta proslava Dana DS:

Bošnjaci u RS: Praznik "neustavni i diskriminišući"

A predstavnici Bošnjaka u organima vlasti Republike Srpske izrazili su negodovanje zbog obeležavanja, kako navode, "neustavnog i diskriminišućeg" obeležavanja 9. januara kao Dana RS.

U saopštenju koje su potpisali bošnjački poslanici u klubu poslanika NSRS "Zajedno za BiH" Ramiz Salkić i delegati Kluba Bošnjaka VNRS, ističe se da i pored odluke Ustavnog suda BiH da 9. januar ne može biti Dan entiteta RS zbog toga što je diskriminirajući za sve nesrbe u tom entitetu, predstavnici svih organa vlasti RS su se sistemski, otvoreno, institucionalno, javno i agresivno suprostavili i zauzeli stav da neće izvršiti konačnu i obavezujuću Odluku Ustavnog suda BiH.

Oglasila se i Stranka demokratske akcije, reagovanjem na izjavu Milorada Dodika da će "popiti Drinu" ukoliko ona, kao "srpska reka", predstavlja granicu između BiH i Srbije i ocenila da retorika predsedavajućeg Predsedništva BiH nanosi štetu stabilizaciji prilika, napretku BiH i rešavanju životnih problema njenih građana.

XS
SM
MD
LG