Linkovi

Obamino nasleđe na udaru Trampove administracije


Predsednik Donald Tramp i bivši predsednik Barak Obama
Predsednik Donald Tramp i bivši predsednik Barak Obama

Iranski nuklearni sporazum. Pariski klimatski sporazum. Istorijska obnova odnosa Amerike sa Kubom. Sve su to ključne spoljnopolitičke inicijative koje definišu legat bivšeg predsednika Baraka Obame. I svi su predmet kritike predsednika Donalda Trampa.

Donald Tramp se nikada nije ustezao da kritikuje spoljnu politiku svog prethodnika.

“Činjenica je da smo nasledili haos. To je haos.”

Medjutim, Tramp… do skora zapravo nije menjao glavne a smernice politike Baraka Obame. Medjutim, posle većeg pritiska na Iran tokom njegovih sastanaka sa arapskim liderima do povlačenja SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma, Tramp agresivno ukida ključne delove spoljnopolitičkog nasledja Baraka Obame.

“Nema sumnje da u ovoj administraciji stičete poene ako se smatra da ste neko ko preokreće ono što je prethodna administracija postigla.”

Kristi Goldfas, koja je radila na politici zaštite prirodne sredine u Obaminoj Beloj kući smatra Pariski klimatski sporazum iz 2015. za jedno od ključnih spoljnopolitičkih uspeha bivšeg predsednika. Mada ga je potpisalo 195 zemalja Kongres nikada nije ratifikovao taj klimatski sporazum, što olakšava njegovo odbacivanje od strane Obaminog naslednika.

To važi i za Obamin nuklearni sporazum sa Iranom koji je Tramp kritikovao, ali ga još uvek nije poništio. Još jedna moguća meta? Obamina politika ponovnog uspostavljanja odnosa sa Kubom. Bela kuća se približava kraju preispitivanja Obamine politike prema Kubi.

Niko ne zna koliko će široke biti eventualne promene, ali Trampa ništa ne sprečava da kompletno promeni smer , kaže putem Skajpa, Džon Kavulič iz Američko-kubanskog Saveta za trgovinske i ekonomske veze:

“Sve što je potrebno je papir i mastilo. I kao što smo videli on voli penkala. On voli penkala i voli da ih ima puno.”

Tokom kampanje, Tramp je zauzeo oštar stav prema Kubi, preteći da će potpuno izmeniti Obaminu politiku.

Za sada Tramp je, kako izgleda, fokusiran na unutrašnja pitanja i zvaničnici Bele kuće su izjavili za Glas Amerike da nijedna spoljnopolitička odluka ne predstoji neposredno. Ali za mnoge zvaničnike Obamine administracije, promene su tek počele.

“Očekujem da ćemo videti daleko više pokušaja da se odustane od ili da se ugrozi veliki napredak koji smo postigli tokom proteklih osam godina. To izgleda ima prioritet i nema indikacija da oni usporavaju taj trend ili da žele da se on obustavi”, kaže Kristi Goldfas.

Naravno, u menjanju Obamine politike, Tramp deluje jednostrano. Što znači da ti potezi takodje jednog dana mogu biti izmenjeni od strane njegovog naslednika.

XS
SM
MD
LG