Linkovi

Obama: Zabraniti poresku inverziju


Predsednik Barak Obama govori o novim pravilima u cilju sprečavanja poreske inverzije, 5. aprila 2016.
Predsednik Barak Obama govori o novim pravilima u cilju sprečavanja poreske inverzije, 5. aprila 2016.

Američki predsednik je ocenio da je izbegavanje plaćanja poreza “veliki globalni problem”, dodajući da je teškoća u tome što je veliki deo tog izbegavanja zapravo legalan.

Američki predsednik Barak Obama najavio je nove korake vlade koji će imati za cilj da odvrate američke kompanije od prakse da smanjuju svoje poreske obaveze u SAD tako što će kupovati strane kompanije da bi tehnički preselili svoja sedišta u inostranstvo, dok zapravo zadržavaju svoje operacije u SAD.

Obama je rekao da je ta praksa, poznata pod nazivom “poreska inverzija”, jedna od “najpodmuklijih” rupa u poreskom zakonu i pozvao Kongres, koji kontrolišu republikanci, da je trajno zabrani.

Američki predsednik je ocenio da je izbegavanje plaćanja poreza “veliki globalni problem”, dodajući da je teškoća u tome što je veliki deo tog izbegavanja zapravo legalan, pošto je sistem namešten, a rupe u zakonima idu na štetu porodica iz srednje klase. Obama je primetio da se, na taj način, odliva novac koji bi mogao da se koristi u SAD za infrastrukturu, škole i druge vladine programe.

Dan ranije, Sekretarijat za finansije objavio je 300 stranica novih propisa koji uključuju ograničenje korporativnog uzimanja kredita. Kompanije koriste tu mogućnost da “smanje” profit američkih podružnica tako što firme u SAD pozajmljuju novac od kompanija u inostranstvu, a onda odbijaju kamatu koju plaćaju kako bi smanjili svoju osnovu za porez u SAD.

Sekretar za pravosudje Džejkob Lu izjavio je da je u krajnjoj liniji zadatak Kongresa da usvoji nove zakone da bi se kompanije sprečile da koriste poresku inverziju. Rekao je da će, do tada, kreativne računovodje pronalaziti nove načine da izbegnu plaćanje poreza u SAD.

Proces poreske inverzije obično znači da veća američka firma kupuje manju stranu firmu koja se nalazi u zemlji sa nižim porezom. To je bio slučaj kod novembarskog spajanja američke farmaceutske kompanije Fajzer sa irskom kompanijom Alergan, vrednog 160 milijardi dolara. Fajzer i Alergan naveli su da sada razmatraju nova pravila.

XS
SM
MD
LG