Linkovi

Debata oko iranskog nuklearnog programa ne jenjava


Američki državni sekretar, Džon Keri
Američki državni sekretar, Džon Keri

Kasnije ove sedmice predsednik Barak Obama se vraća sa puta iz Afrike da se suoči sa Kongresom nezadovoljnim zbog sporazuma oko Iranskog nuklearnog programa, sporazuma koji je jednoglasno usvojen u Saveta bezbednosti UN.

U Vašingtonu traje intenzivno lobiranje i svedočenja od strane najviših zvaničnika administracije koji su osvojili nekoliko novih kongesnih pristalica nuklearnog dogovora.

Polako ističe šezdesetodnevni period Kongresa da analizira međunarodni sporazum sa Teheranom.

"Poklonili smo im bombu, raketu kojom je mogu lansirati i novac da plate za to. Sporazum je loš", kaže republikanska senatorka, Lindsi Grejem.

A još jedan republikanski senator, Bob Korker sa bojaznošću ističe - "mislim da su nas obmanuli.“

Oštre reči državnom sekretaru Džonu Keriju uputio je predsedavajući senatskog spoljnopolitičkog odbora američkog Senata.

"Mislim da su ovi pregovori zapravo otvorili savršeni put Iranu da se domogne nuklearnog oružja upravo pridržavajući se ovog sporazuma", smatra Korker.

Keri insistira da samo sporazum koji je postignut u Beču može da spreči Iran da se domogne nuklearnog arsenala.

"Oni su već osvojili ciklus nuklearnog goriva. Kada smo počeli pregovore, Iran je imao dovoljno fisionog materijala za 10 do 12 bombi. Imali su 19.000 centrifuga", objašnjava američki šef diplomatije.

Po Kerijevim rečima, prekid iranskog nuklearnog programa u celosti, kao što neki američki zakonodavci sugerišu, ne može se postići bez nasilja.

"Ta opcija se zova vojna akcija, jer se Iran drugačije ne bi zaustavio", kaže Keri.

Mnoge demokrate tek treba da iznesu svoje mišljenje.

"Ne verujemo Iranu. Ali moramo da ostavimo osećanja po strani. Moramo da pogledamo sporazum. Moramo da odlučimo da li će poštovanje ovog sporazuma od strane Sjedinjenih država omogućiti Iranu da postane nuklerna sila", kaže demokratski senator, Ben Kardin.

Amerikanci sada mogu da vide reklame lobističkih grupa protiv nuklearnog sporazuma.

Prema prvim anketama javnog mnjenja većina podržava nuklearni sporazum, ali isto tako izražava skepsu da će Iran biti potpuno lišen nuklearnog naoružanja.

XS
SM
MD
LG