Linkovi

Obama u poseti Indiji


Predsednik Obama i prva dama Mišel pred ulazak u avion kojim su otputovali za Indiju
Predsednik Obama i prva dama Mišel pred ulazak u avion kojim su otputovali za Indiju

Glavne teme razgovora sa premijerom Indije biće klimatske promene i ekonomske veze dve zemlje, a Obama će 26. januara postati prvi američki predsednik koji će prisustvovati proslavi Dana republike u Indiji...

Američki predsednik Barak Obama, koji je na putu za Indiju, u Nju Delhiju će sa premijerom Narendrom Modijem razgovarati o klimatskim promenama i ekonomskim vezama dve zemlje.

Obama će biti prvi američki predsednik koji će prisustvovati proslavi Dana republike u Indiji - 26. januara - kojim se obeležava dan kada je najveća svetska demokratija usvojila Ustav - 1950. godine.

Indijski lider Modi pozvao je predsednika i prvu damu da budu njegovi gosti na ceremoniji, tokom prošlogodišnje posete Vašingtonu.

Tokom boravka u Indiji, Obama će učestvovati na bilateralnom samitu i ekonomskim razgovorima između američkih i indijskih poslovnih ljudi, ali je posetu čuvenom Tadž Mahalu, koja je bila zakazana za utorak, otkazao zbog odlaska u Saudijsku Arabiju.

Bela kuća je saopštila da će predsednik napustiti Indiju posle govora u utorak.

Indija je razmestila oko 50 hiljada pripadnika službe bezbednosti u Nju Delhiju, a u ponedeljak za vreme parade biće uspostavljena i zona zabrane letenja iznad grada.

XS
SM
MD
LG