Linkovi

Obama u Peruu sa azijsko-pacifičkim liderima


Američki i peruanski predsednici, Barak Obama i Pedro Pablo Kučinski na sastanku Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Limi u Peruu, 19. novembar 2016.
Američki i peruanski predsednici, Barak Obama i Pedro Pablo Kučinski na sastanku Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Limi u Peruu, 19. novembar 2016.

Predsednik Obama doputovao je u Peru, poslednju stanicu svoje poslednje posete inostranstvu u svojstvu predsednika, gde će pokušati da umiri američke saveznike u azijsko-pacifičkom regionu, nakon izbora Donalda Trampa.

Predsednički avion sleteo je kasno sinoć u Limu iz Berlina. Očekuje se da će Obama započeti zvanične razgovore u Peruu danas sa predsednikom Pedrom Pablom Kučinskim.

Američki predsednik će se takođe sastati sa mladima a očekuje se i njegov poslednji sastanak sa predsednikom Kine Ši Đinpingom.

U nedelju, Obama će prisustvovati ekonomskom samitu azijskih lidera u Limi, sastaće se sa australijskim liderom i odgovaraće na pitanja novinara, pre povratka u Vašington u ponedeljak ujutro.

Obama je tokom predsedničkog mandata svoju pažnju usmerio na Aziju i Pacifik, kao okosnicu svoje spoljne politike, ali to bi moglo značajno da se promeni nakon što on napusti položaj za devet nedelja.

Obama i zemlje saveznice godinama su radili na implementaciji Transpacifičkog trgovinskog sporazuma skraćeno TPP. Tokom kampanje, republikanski kandidat i novoizabrani predsednik Tramp rekao je da će prekinuti saradnju sa Azijom i otvoreno je kritikovao TPP uz komentar da je taj sporazum ravan "silovanju" američkih interesa.

XS
SM
MD
LG