Linkovi

Obama u džamiji: Verske slobode za sve


Predsednik Obama obraća se članovima muslimansko-američke zajednice u Islamskom društvu u Baltimoru
Predsednik Obama obraća se članovima muslimansko-američke zajednice u Islamskom društvu u Baltimoru

Predsednik Barak Obama, koji je danas prvi put tokom svog mandata posetio jednu američku džamiju, izjavio je da Amerikanci “previše često” poistovećuju islam sa terorizmom.

“Mi smo jedna, američka porodica”, poručio je Obama američkim muslimanima u Islamskom društvu u Baltimoru. On je dodao da se često dešava da se cela muslimanska zajednica krivi za “nasilna dela nekolicine.” Predsednik je takodje istakao da u Sjedinjenim Državama nema mesta “neoprostivoj političkoj retorici protiv muslimana.”

Predsednik Obama je ranije posetio nekoliko džamija u drugim zemljama. Njegova prva poseta džamiji u SAD organizovana je dok u zemlji traje predsednička kampanja tokom koje je republikanski kandidat Donald Tramp pozvao na uspostavljanje baze podataka o muslimanima i privremenu zabranu ulaska muslimanima u SAD posle terorističkog napada 2. decembra u San Bernardinu u Kaliforniji.

Dok su mnogi istaknuti republikanci, uključujući senatora Džona Mekejna i predsedničkog kandidata Džeba Buša osudili Trampov predlog, kandidat Ben Karson je prošle godine izjavio da smatra da musliman ne bi bio podoban da bude američki predsednik.

Pre ovog skupa, Obama je učestvovao u okruglom stolu sa liderima američkih muslimana, da bi se upoznao sa njihovim problemima i brigama.

XS
SM
MD
LG