Linkovi

Obama: Tramp je simptom, a ne uzrok


Bivši predsednik SAD Barak Obama govori na Univerzitetu Ilinoisa -Urbana, 7. septembra 2018.
Bivši predsednik SAD Barak Obama govori na Univerzitetu Ilinoisa -Urbana, 7. septembra 2018.

Bivši predsednik Barak Obama, koji se po odlasku sa položaja držao podalje od politike, uključio se u bitku za kongresne izbore jednostavnom porukom građanima – da glasaju. Obama se obratio studentima na Univerzitetu Ilinoisa gde mu je uručena nagrada za etiku u vladi, podsećajući da je samo svaki peti mladi glasač iskoristio to pravo 2016. On je rekao da je najveća pretnja demokratiji – ravnodušnost.

Bivši predsednik, koji se do sada uzdržavao od javnih kritika predsednika Trampa, danas je bio oštriji, pozivajući na ponovno uspostavljanje poštenja, pristojnosti i poštovanja zakona u američkoj vladi.

"Ovde sam danas zato što je to jedan od ključnih trenutaka kada svi mi, kao građani SAD, moramo da odlučimo ko smo, za šta se tačno zalažemo. Kao vaš sugrađanin, ne kao bivši predsednik već kao jedan od vas, građana, došao sam da uputim jednostavnu poruku a to je da morate da glasate jer naša demokratija zavisi od toga.

"Status kvo uzvraća udarac. Ponekad, negativna reakcija potiče od ljudi koji se iskreno, iako pogrešno, plaše promena. Međutim, češće je proizvode moćni i privilegovani koji žele da nas drže podeljenim, ogorčenim I ciničnim jer im to pmaže da održavaju status kvo i zadrže moć i svoje privilegije. Vi, slučajno, stasavate upravo u jednom od takvih perioda. On nije počeo sa Donaldom Trampom. On je simptom, a ne uzrok. On samo koristi nezadovoljstva koja političari raspiruju već godinama. Koristi strah i gnev koji imaju korene u našoj prošlosti ali i nove, nastale iz velikih previranja I promena koje su se dogodile samo za vreme vaših mladih života. I mada je vasa generacija najviše rasno i etnički raznovrsna u istoriji, uz veće prihvatanje i veličanje tih razlika nego ikada, to su uslovi zreli da ih iskoriste političari koji nemaju srama i spremni su da iskoriste američku mračnu istoriju rasnih, etničkih i verskih podela.”

Obama će voditi kampanju u Ohaju sledeće nedelje za demokratskog kandidata za guvernera Ričarda Kordreja, koji je bio zvaničnik u njegovoj administraciji. Kasnije ovog meseca vraća se u Ilinois a zatim će govoriti u Pensilvaniji, ključnoj državi za koju se demokrate nadaju da će pomoći da dobiju 23 mesta potrebna da povrate kontrolu nad Predstavničkim domom i zaustave sprovođenje Trampovih ciljeva.

XS
SM
MD
LG