Linkovi

Obama: Niko ne želi veće poreze


Ostin Gulsbi, predsednik Saveta ekonomskih savetnika razmatra predsednikov kompromis sa republikancima

Predsednik Obama izrazio je uverenje da će Kongres usvojiti poreske olakšice o kojima je postigao sporazum sa republikancima – navodeći da niko, bilo demokrata ili republikanac – ne želi veće poreze na početku nove godine.

Demokrate su ogorčene zbog toga što bi se zakonom produžile poreske olakšice najbogatijim Amerikancima i tvrde da je Obama načinio previše ustupaka republikancima. Predsednik kaže da nije uspeo da ubedi republikance da pristanu na olakšice samo srednjoj klasi. Zakon bi obuhvatio i produženje beneficija za nezaposlene dodatnih 13 meseci.

Poreske olakšice iz Bušove ere ističu za tri nedelje, a predlog koji podržava predsednik nailazi na otpor u Kongresu.

Na Kapitol Hilu se odvija veoma važna debata koja će, delimično, odlučiti da li će naša ekonomija ići napred, ili nazad”, istakao je predsednik Obama.

“Ako je u pitanju “uzmi ili ostavi” – mi ćemo ostaviti”, preti demokratski kongresmen iz Teksasa Lojd Doget.

Demokratski kokus u Predstavničkom domu odbacio je zakon u postojećem obliku, dok lider senatske većine Heri Rid kaže da će Senatori u ponedeljak početi raspravu o njemu.

U ovoj formi zakon jednostavno nije prihvatljiv za demokratski kokus”, navodi kongresmen iz Merilenda Kris Van Holen.

Da stvari budu gore, smanjili su i porez na nasledjenu imovinu, što je za mnoge kap koja je prelila čašu”, kaže predsednica Predstavničkog doma, Nensi Pelosi.

Ako neko može da smisli kako da svi budu zadovoljni, neka slobodno istupi”, odgovorio je na kritike portparol Bele kuće, Robert Gibs.

Bela kuća smatra da je plan najbolja realna opcija – bez tog zakona, tvrdi predsednikov najviši ekonomski savetnik, SAD bi mogle da udju u novu recesiju. Senatski republikanci kažu da će blokirati druge zakone dok se ne reši pitanje poreza – što uključuje i ukidanje aktuelnog zakona kojim se homoseksualcima dozvoljava učešće u vojsci pod uslovom da kriju svoje seksualno opredeljenje. Na ukidanje tog zakona pozvao je i sekretar za odbranu Robert Gejts.

XS
SM
MD
LG