Linkovi

Obama: Ekonomija i radna mesta


Obama: Ekonomija i radna mesta

U svom drugom govoru o stanju nacije, američki predsednik Barak Obama imao je priliku da se obrati skupu na kome su prvi put u novijoj američkoj istoriji, demokratski i republikanski zakonodavci sedeli van partijskih linija, zajedno ... umesto kao što je obično slučaj - svako na svojoj strani sale ... Motivisani nedavnim napadom na demokratsku predstavnicu u Kongresu, Gejbrijel Gifords, neki od zakonodavaca odlučili su da se pridruže kolegama iz rivalske stranke i tako američkom narodu simbolično pokažu da su jedinstveni i da mogu da sarađuju, demonstrirajući upravo ono na šta je predsednik Obama pozvao već na početku svog govora.

Centralna tema obraćanja predsednika Baraka Obame zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa bilo je otvaranje novih radnih mesta i jačanje ekonomije, ali je američki predsednik naglasio da će zakoni, koji će to omogućiti, biti usvojeni samo uz podršku obe stranke – i demokratske i republikanske.

„Krenućemo napred zajedno ili nećemo uopšte, jer izazovi s kojim se suočavamo važniji su od bilo koje stranke, važniji su od politike uopšte. Ulog u ovom trenutku nije ko će dobiti sledeće izbore, na kraju krajeva – upravo smo imali izbore. Ulog je da li će nova radna mesta i industrija pustiti korenje u ovoj zemlji ili negde drugde? Da li će naporan rad i industrija našeg naroda biti nagrađeni? Da li ćemo uspeti da očuvamo liderstvo, koje je Ameriku učinilo ne samo mestom na mapi, već svetlom ovog sveta“, rekao je Obama.

Govoreći o najboljem načinu za otvaranje novih radnih mesta, Obama je podsetio da je sistem slobodnog preduzetništva u Sjedinjenim Državama ono što podstiče inovaciju. Mnogi dobri poslovi – od proizvodnje do prodaje – nastali su iz prodora u inovaciji, naglasio je američki predsednik.

„Moramo da budemo inovativniji, obrazovaniji i da gradimo više od ostatka sveta. Moramo da učinimo Ameriku najboljim mestom na svetu za poslovanje. Moramo da preuzemo odgovornost za naš deficit i refomišemo svoju vladu. Samo tako će ljudi prosperirati i samo tako ćemo u budućnosti pobediti“.

Protest studenata, dece ilegalnih imigranata, u Kaliforniji
Protest studenata, dece ilegalnih imigranata, u Kaliforniji

Govoreći o obrazovanju, Obama je istakao važnost programa „Trka do vrha“, reforme školstva koja je dovela do porasta standarda obučavanja i učenja u 40 saveznih država. Isto tako, američki predsednik naglasio je da u američkim školama napreduju stotine hiljada učenika koji nisu američki građani, bilo da je reč o deci ilegalnih imigranata, ili onih koji dolaze na – kako je Obama rekao – i dalje najbolje univerzitete na svetu.

„Snažno verujem da bismo jednom za svagda trabalo da razrešimo pitanje ilegalne imigracije. Spreman sam da sarađujem i sa republikancima i sa demokratamka na zaštiti naših granica, sprovođenju naših zakona i rešavanju problema miliona ilegalnih radnika koji trenutno žive u senci. Svetsan sam da će debata biti teška i dugotrajna, ali hajde da se večeras složimo da damo sve od sebe i da prestanemo da izbacujemo talentovane, odgovorne mlade ljude koji bi mogli da popune naše istraživačke laboratorije, započnu nove biznise i dalje obogate ovu naciju“.

Obama se osvrnuo na problematični suviše komplikovani poreski zakon, koji treba pojednostaviti, najavio zamrzavanje potrošnje vlade u narednih pet godina, čime bi - kako je rekao - deficit trebalo da se smanji za 400 milijardi dolara tokom naredne decnije i obećao da će staviti veto na svaki zakon u kojem se nalaze posebno izdvojena sredstva za projekte pojedinih zakonodavaca u sredinama koje predstavljaju (earmarks). Pored toga, Obama je naglasio da država jednostavno ne može da izdrži da kontinuirano daje poreske olakšice za dva odsto najbogatijih Amerikanaca i da bi milioneri trebalo da ih se odreknu, ne da bi – kako je rekao - bili kažnjeni zbog svog uspeha, već da bi promovisali uspeh Amerike.

Pol Rajan
Pol Rajan

Republikanci su ove godine prvi put imali dva odgovora na govor o stanju nacije. U zvaničnom obraćanju republikanaca, kongresmen Pol Rajan iz Viskonsina aopelovao je na smanjenje potrošnje, smanjenje vlade i suočavanje s deficitom. Novi predsednik odbora za budžet predstavničkog doma kritikovao je predsednika Obamu zbog prevelike potrošnje i reforme zdravstvenog sistema, koja je - kako je rekao – povećala troškove osiguranja i ugrozila otvaranje novih radnih mesta. Vrlo sličan Rajanovom, bio je i odgovor koji je u ime pokreta „Čajanka“ iznela članica predstavničkog doma iz države Minesota Mišel Bakman.

Bela kuća je saopštila da je sekretar za prirodne resurse Ken Salazar bio jedini član predsednikovog kabineta koji nije prisustvovao govoru o stanju nacije. Administracija po pravilu bira jednog od predsednikovih saradnika koji izostaje kako bi u slučaju katastrofalnog događaja vlada mogla da nastavi da funkcioniše.

XS
SM
MD
LG