Linkovi

Obama: Solidarnost sa Istočnom Evropom


Predsednik Barak Obama i poljski predsednik Bronislav Komorovski rukuju se pri Obaminom dolasku na varšavski aerodrom "Šopen", 3. juna 2014.

Američki predsednik Barak Obama naglasio je važnost bezbednosti evropskih saveznika tokom posete Poljskoj.

Obama je predložio da SAD izdvoje milijardu dolara za povećanje vojne obuke i rotacije trupa u Evropi, koje obuhvata i razmeštanje dodatnih pomorskih snaga u Crnom i Baltičkom moru.

Američki predsednik je govorio posle susreta sa poljskim predsednikom Bronislavom Komorovskim, u prvoj od tri zemlje koje će posetiti tokom turneje, a na kojoj će – kako se očekuje – dominantna tema biti kriza u Ukrajini. Obama je takođe pozvao Rusiju da obustavi aktivnosti u Ukrajini, ili se suoči sa dodatnim ekonomskim sankcijama, dok je na predsednika Vladimira Putina apelovao da se sastane sa ukrajinskim liderom Petrom Porošenkom.

Američki lider rekao je i da su on i poljski predsednik razgovarali o podršci povećanom prisustvu NATO-a u Evropi, kao odgovor na rusku aneksiju Krima u martu.

„Počinjem posetu ovde jer je naša predanost bezbednosti Poljske, kao i bezbednosti naših saveznika u centralnoj i istočnoj Evropi kamen temeljac naše sopstvene bezbednosti, a to je nešto što je svtinja“.

Američki predsednik ponovio je predanost SAD bezbednosti Poljske i u razgovoru sa premijerom te zemlje Donaldom Tuskom. Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Tuskom, Obama je naglasio da su dvojica lidera diskutovala o potrebama da Ukrajina reformiše svoj energetski sektor, uključujući i snabdevanje prirodnim gasom:

„Poljska je, na primer, preduzela važnu investiciju koja će omogućiti svetskim zalihama tečnog prirodnog gasa da stigne do Evrope. Sa naše strane, SAD su već odobrile licence za izvoz prirodnog gasa, što će povećati globalne zalihe, od čega će imati koristi partneri ovde u Evropi“.

Kasnije danas dvojica predsednika, Obama i Komorovski, održaće sastanak sa liderima evropskih zemalja.

Obamina poseta dolazi u vreme kad se ukrajinska vlada nosi sa proruskim separatistima. Američki predsednik treba da se sastane sa ukrajinskim novoizabranim predsednikom Petrom Porošenkom, pre nego što sutra otputuje iz Poljske. Sutra i prekosutra Obama se u Briselu sastaje sa američkim saveznicima, na sastanku koji je organizovan na brzinu, posle odluke lidera da - zbog aneksije Krima - bojkotuju sastanak Grupe 8, čiji je domaćin trebalo da bude Rusija ove nedelje u Sočiju.

U Francuskoj predsednik Obama će u petak održati govor na plaži Omaha u Normandiji, tokom ceremonije kojom se obeležava 70. godišnjica iskrcavanja savezničkih snaga, u cilju borbe protiv nacista, tokom Drugog svetskog rata, poznatijeg kao "Dan D".
XS
SM
MD
LG