Linkovi

Obamin povratak u javni život - forum mladih lidera u Čikagu


Bivši američki predsednik Barak Obama na skupu na Čikaškom univerzitetu.
Bivši američki predsednik Barak Obama na skupu na Čikaškom univerzitetu.

Bivši predsednik Barak Obama u ponedeljak je, prvi put posle odlaska sa položaja, učestvovao u jednom javnom skupu, pozivajući mlade ljude u Čikagu da budu aktivisti u svojim zajednicama, kao što je bio slučaj sa njim pre nego što se kandidovao za politički položaj.

Obama je izjavio da je, radeći kao organizator lokalne zajednice pre tri decenije u ČIkagu, naučio da “obični ljudi, kada se udruže, mogu da urade izuzetne stvari”, što je “pouka koju je upamtio za ceo život.”

44. američki predsednik izjavio je da se nada da će “pomoći da se iduća generacija pripremi da preuzme štafetu i počne da menja svet”. Dodao je da su današnji problemi kao što su nejednakost u primanjima, kilimatske promene i nepravde u krivičnom sistemu “ozbiljni i teški ali nisu nerešivi.”

Obama se držao podalje od javnosti od kada je napustio položaj pre tri meseca i ignorisao je političke kontroverze u Vašingtonu. Za vreme prošlogodišnje izborne kampanje u SAD, Obama, demokrata, kritikovao je i ismevao Donalda Trampa, milijardera u svetu nekretnina koji je postao političar i republikanski predsednički kandidat, opisujući ga kao osobu nepodobnu za predsednički položaj. Međutim, odbio je da na bilo koji način komentariše Trampov rad od kada je novi predsednik preuzeo Belu kuću.

Dok je pozdravljao publiku na Univerzitetu Čikaga, gde je nekada predavao pravo i gde je planirano otvaranje njegove predsedničke biblioteke, našalio se: “Šta se dešavalo od kad me nema?” Međutim, nije izneo nikakve ocene Trampovih često kontroverznih prvih meseci na položaju predsednika.

Van oka javnosti, Obama je proveo vreme na odmoru sa suprugom, bivšom prvom damom Mišel Obamom. Viđen je kako jedri na dasci u blizini privatnog ostrva na Karibima koje je kupio milijarder Ričard Brenson. Posle toga, Barak i Mišel Obama proveli su neko vreme na luksuznoj jahti filmskog magnata Dejvida Gefena u Francuskoj Polineziji u društvu rok zvezde Brusa Springstina, glumca Toma Henksa i slavne voditeljke i glumice Opre Vinfri. I bivši predsednik i prva dama potpisali su multimilionske ugovore da napišu svoje memoare.

Obama se prvi put kandidovao za politički položaj u Čikagu, gde je izabran za državnog senator Ilinoisa. Kako je saopšteno u programu današnjeg skupa, njegov razgovor sa mladim Amerikancima je deo njegovog “postpredsedničkog cilja da podstakne i podrži novu generaciju lidera koji žele da jačaju zajednice u zemlji i širom sveta.”

Neposredno pre nego što je napustio položaj u januaru, Obama je održao oproštajni govor u ČIkagu pozivajući pristalice da ostanu “aktivno uključene u javni život.”

Narednih nedelja Obama će primiti nagradu “Profil hrabrosti” u Bostonu, održaće privatne plaćene govore u SAD i Evropi i prisustvovaće jednom skupu u Berlinu kod Brandenburške kapije sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

XS
SM
MD
LG