Linkovi

Bela kuća opterećena skandalima


Zgrada američke poreske uprave
Zgrada američke poreske uprave

Administracija predsednika Obame i dalje je zasuta teškim pitanjima o spornim potezima Poreske službe, zapleni telefonskih listinga AP-a i napadu u Bengaziju .

Dok republikanci u Kongresu insistiraju na detaljnoj istrazi okolnosti prošlogodišnjeg napada na američki konzulat u Bengaziju, američki sekretar za pravosudje Erik Holder svedoči danas pred Odborom za pravosudje Predstavničkog doma u vezi sa prikupljanjem podataka o telefonskim razgovorima novinara agencije Asošijejted Pres. Za to vreme, Kongres i FBI pokrenuli su istragu o postupcima agenata Poreske službe prilikom obrade poreskih prijava konzervativnih grupa kao što je “Pokret čajanka”.

Holder je u svom svedo;enju rekao da bi istraga FBI mogla da obuhvati potencijalno kršenje gradjanskih prava, davanje lažnih izjava i potencijalno kršenje zakona kojim se zaposlednima u federalnoj vladi zabranjuje učešće u odredjenim stranačkim političkim aktivnostima.

Aferom u vezi sa Poreskom službom sada se bave tri kongresna odbora kao i američki Sekretarijat za pravosudje.

“FBI u koordinaciji sa Sekretarijatom za pravosudje istražuje da li je došlo do kršenja zakona. Svi se slažu da su to, ako ne krivična dela, sigurno skandalozni i neprihvatljivi postupci”, saopštio je sekretar za pravosuđe Erik Holder.

Agenti FBI uskoro bi mogli da zakucaju na vrata kancelarija Poreske službe u Sinsinatiju, Kaliforniji i Vašingtonu, a takodje bi mogli da zatraže podatke o telefonskim razgovorima i i-mejlovima agenata te službe.

Vlasti istražuju da li su agenti poreske službe prekršili gradjanska prava Pokreta čajanka i drugih neprofitnih konzervativnih grupa, kada su njihove prijave za izuzimanje od plaćanja poreza podvrgnute posebno strogom ispitivanju.

Poreska uprava priznaje da su neki njeni postupci bili “neprimereni”, ali ističe da je služba “zakonom obavezana da ispita da li se organizacije bave pravno dozvoljenim nivoom političke aktivnosti.”

Afera je izazvala ogorčenje na Kapitol Hilu.

“Moje pitanje nije ko će podneti ostavku, ja postavljam pitanje ko će ići u zatvor zbog ovog skandala”, poručio je predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner.

Demokratski zakonodavci i sami traže odgovore, ali pozivaju na oprez.

"Izdvajanje bilo koje grupe na osnovu njenih političkih stavova je potpuno neprikladno. Moramo da saznamo tačno šta se dogodilo, a istragom Generalnog inspektora će se utvrditi činjenice. U medjuvremenu, ne treba donositi prenagljene zaključke”, smatra lider senatske većine Heri Rid.

Portparol Bele kuće Džej Karni izjavio je da će se predsednik Obama sastati sa sekretarom za finansije Džekom Luom nakon što prouči vladin izveštaj o postupcima Poreske uprave. Obama je pozvao da odgovorni za poteze IRS-a odgovaraju, ali Karni nije detaljnije objasnio koju vrstu kazne je predednik imao na umu.

Za to vreme, sekretar za pravosudje Holder juče je branio odluku njegovog Sekretarijata da se zaplene podaci o dvomesečnim telefonskim razgovorima urednika i reportera Asošijejted Presa. Sekretarijat je želeo da sazna ko je AP-u bio izvor informacija za priču o operaciji CIA-e u Jemenu kojom je osujećen jedan teroristički napad.

“Reč je o veoma, veoma ozbiljnom curenju podataka. Ja sam tužilac od 1976. I moram reći da ovaj slučaj, ako nije najozbiljniji, spada u dva ili tri najteža slučaja koja sam ikada video. Time su, bez preterivanja, ugroženi života Amerikanaca, a ako su životi Amerikanaca u pitanju, istraga o tome ko je odgovoran zahtevala je agresivnu akciju.”

Portparol Bele kuće Džej Karni Karni je istakao da predsednik Obama podržava ustavno pravo na slobodu štampe.

“Predsednik je takođe predan principu da ne možemo da dozvolimo curenje poverljivih informacija koje bi mogle da ugroze bezbednost nacionalnih interesa ili pojedinaca. U pitanju je delikatna ravnoteža koja mora da se održi”.

Istovremeno, odbori Predstavničkog doma kojima predsedavaju republikanci nastavljaju pretrese o okolnostima pod kojima su prošlog septembra, u Bengaziju u Libiji, poginuli američki ambasador i još trojica diplomata. Republikanci žele da istraže da li je administracija sakrila neke od činjenica o napadu, što je portparol Bele kuće Džej Karni nazvao “političkim pozorištem”. On je optužio predsedavajućeg Predstavničkog doma, Džona Bejnera, da je “opsednut” iskorišćavanjem tog incidenta za dobijanje političkih poena.
XS
SM
MD
LG