Linkovi

Obama podržao istopolne brakove


Predsednik Barak Obama podržao je istopolne brakove u intervjuu televizijskoj mreži Ej-Bi-Si
Predsednik Barak Obama podržao je istopolne brakove u intervjuu televizijskoj mreži Ej-Bi-Si

Predsjednik Barak Obama juče je podržao istopolne brakove, promijenivši tako stav o osjetljivom društvenom i političkom pitanju za Amerikance.

Obamino lično protivljenje istopolnim brakovima izazivalo je nezaodovljstvo u LGBT zajednici, uprkos njegovoj, kako je navodio, snažnoj podršci jednakim pravima za homoseksualne parove. Homoseksualci, koji postaju sve snažnija politička grupacija, važan su izvor donacija za predsjednikovu izbornu kampanju.

Početkom nedelje, novinari su upitali portparola Bijele kuće Džeja Karnija da li se Obama i dalje protivi istopolnim bračnim zajednicama i da li odlaže promjenu stavu o tom pitanju, kako bi u ključnim konzervativnim saveznim državama izbjegao negativne posljedice po svoje šanse za reizbor. Juče, američki predsjednik je u intervjuu za televizijsku mrežu EJ-BI-SI govorio pak o evoluciji svog stava o ovom osjetljivom pitanju.

"U određenom trenutku, jednostavno sam zaključio da mi je lično važno da iznesem svoje mišljenje da bi homoseksualni parovi trebalo da imaju pravo da se vjenčaju.”

Obama je pomenuo svoje napore da ukine praksu “Ne pitaj, ne govori” u američkoj vojsci, kao i protivljenje administracije Zakonu o zaštiti braka, kojim se brak definiše kao zajednica između muškarca i žene. Predsjednik je istakao da je sve to predstavljalo odraz njegove odlučnosti da osigura ravnopravan tretman za homoseksualce.

"Uvijek sam zastupao čvrst stav da bi Amerikanci, koji su gejevi i lezbejke, trebalo da imaju pravičan i ravnopravan tretman."

Politički analitičari kažu da će ova promjena stava vjerovatno osigurati Obami snažniju podršku homoseksualaca, u izbornoj trci sa vjerovatnim predsjedničkim kandidatom Republikanske stranke Mitom Romnijem, koji je ponovio svoje protivljenje homoseksualnim bračnim zajednicama.

"Moj stav je da je brak veza između muškarca i žene. Taj stav zastupam već neko vrijeme i u ovom trenutku ne planiram da ga mijenjam”

Ubrzo nakon Obamine objave, uslijedile su brojne reakcije. Socialno konzervativni Savjet za istraživanje porodica ocijenio je da je predsjednikova izjava razočaravajuća, ali ne i iznenađujuća i da očekuje da će pitanje istopolnih brakova biti izuzetno važno na ovogodišnjiom predsjedničkim izborima. Organizacije za zaštitu prava homoseksualaca su očekivano podržale Obamu.

Mislim da ima nečeg izuzetno moćnog u tome kada lider, ne samo naše zemlje, već slobodnog svijeta na televiziji kaže ‘Cijenim sve porodice. Mislim da gej i lezbejske porodice treba da imaju istu zaštitu”, kazao je borac za prava homoseksualaca Majkl Kol Švorc.

Na ulicama Vašingtona, prolaznici iznose energične stavove o prvoj predsjedničkoj podršci bračnim pravima za gejeve i lezbejke.

“Podržavam bračnu jednakost, tako da sam bila veoma srećna. Pravo da možete da volite koga želite i da imate iste prednosti kao i ostali, bez obzira na to kojeg ste pola, trebalo bi da bude univerzalno”, kaže Kejt Braun.

Stanovnik Vašingtona, Rupert Moreno, kaže da ima puno prijatelja koji su homoseksualci, ali da ne podržava njihovo pravo na brak.

Mislim da je to pogrešno. Ukoliko se odlučite na taj put, onda će sledeći korak biti poligamija. Šta mislite o tome? Zašto onda ne dozvoliti brak između jednog muškarca i dvije žene? Ili tri? Četiri ili pet?

Prema nedavnom istraživanju javnog mnjenja, koje je sproveo Galup, 50 odsto Amerikanaca smatra da bi homosekualni brakovi trebalo da budu zakonski piriznati, dok je 48 odsto mišljena da takve bračne zajednice ne bi trebalo da budu legalne.

XS
SM
MD
LG