Linkovi

Obama pojasnio komentar o raketnoj odbrani


Predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev na nuklearnom samitu u Seulu, 27. mart 2012.
Predsednik Barak Obama i ruski predsednik Dmitrij Medvedev na nuklearnom samitu u Seulu, 27. mart 2012.

Američki predsednik Barak Obama pojasnio je svoju privatnu izjavu o raketnoj odbrani koju je izneo ruskom predsedniku Dmitriju Medvedevu, a koja je procurela u javnost zbog slučajno uključenog mikrofona. Na nuklearnom samitu u Seulu, predsednik Obama je privatno rekao ruskom predsedniku da će imati više fleksibilnosti da pregovara o razoružanju nakon izbora u novembru.

Američki predsednik je kasnije rekao novinarima da su Sjedinjene Države usred kampanje za predsedničke izbore, dok su u Rusiji ti izbori upravo održani te je zemlja u periodu prenosa vlasti. On je ukazao da tekuća nestabilna politička klima nije povoljna za osetljive pregovore o raketnom odbrambenom sistemu i kontroli naoružanja.

U medjuvremenu, Dmitrij Medvedev je kritikovao republikanskog predsedničkog pretendenta Mita Romnija, koji je rekao da je Rusija "geopoliitički neprijatelj broj jedan" Sjedinjenih Država. Romni je to rekao komentarišući pomenutu primedbu predsednika Obame u razgovoru sa Medvedevom. Ruski predsednik je rekao da ga Romnijev komentar podseća na holivudsko prikazivanje Rusije kao neprijatelja Amerike. On je sugerisao da američki predsednički pretendenti treba da "upotrebe svoju glavu" kada iznose političke stavove i da se prisete da smo u 2012-oj, a ne u 1970-im godinama.

XS
SM
MD
LG