Linkovi

Obama: Rusija da povuče trupe s granice


Američki predsednik u intervju američkoj TV mreži CBS, tokom posete Evropi, rekao da Moskva mora da preduzme korake kako bi se smanjile tenzije...

Američki predsednik Barak Obama poručio je da Rusija mora da povuče trupe sa ukrajinske granice i započne pregovore da bi se smanjile tenzije. S druge strane, Rusija je danas ocenila da je rezolucija UN kojom se odbija priznanje aneksije Krimskog poluostrva kontraproduktivna i da će samo otežati napore da se reši ukrajinska unutrašnja politička kriza.

U intervju koji je, tokom posete Evropi, dao američkoj TV mreži CBS, predsednik Obama je rekao da Rusija mora da preduzme korake na smanjenju tenzije.

“Dobro je poznato da je veliki broj vojnika raspoređen duž granice pod izgovorom vojnih vežbi, ali to nije nešto što bi Rusija inače radila. Možda je to prosto pokušaj da se zastraši Ukrajina, ili možda imaju neke dodatne planove. U oba slučaja, ono što nam je hitno potrebno za deeskalacaiju situacije je da Rusija povuče svoje trupe i počne direktne pregovore sa ukrajinskom vladom, kao i međunarodnom zajednicom”.

U međuvremenu, direktor za anti-terorizam ruske Federalne službe bezbednosti preneo je predsedniku Putinu da je, kako je rekao, “legitimna želja naroda Krima i istočnih regiona Ukrajine da se pridruže Rusiji” izazvala “histeriju” SAD i njihovih saveznika i da je došlo do snažnog porasta spoljnih pretnji ruskoj državi.

U četvrtak je šef ukrajinskog saveta za nacionalnu bezbednost izjavio da Rusija ima blizu 100.000 vojnika duž ukrajinskih granica na severu, jugu i istoku, te da su ruske snage u punoj pripravnosti za napad. Rusija navodi da vojnici učestvuju u “prolećnim vežbama” i uverava Vašington da oni neće preći granicu. Zapadni eksperti veruju da broj ruskih vojnika blizu istočne i južne Ukrajine iznosi oko 30.000.

Smenjeni ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pozvao je na održavanje referenduma kojim bi se odredio status svih ukrajinskih regiona, prenela je ruska agencija Itar Tas. Janukovič je poručio da samo nacionalni referendum, umesto prevremenih predsedničkih izbora, može da stabilizuje Ukrajinu. Bivša premijerka Julija Timošenko kaže da se nada da će Janukovič pred sudom odgovarati za izjave kojima poziva na separatizam.

“Ako je to Janukovičeva izjava, to je još jedan dokaz da je osoba koja je nekada bila predsednik Ukrajine sada sredstvo u borbi protiv Ukrajine i njenog naroda, sredstvo čiji je cilj uništenje nezavisnosti Ukrajine”.

Nova vlada u Kijevu suočena je sa još jednim izazovom. Pod pritiskom radikalnih desničarskih demonstranata, ukrajinski parlament glasao je da se sprovede istraga o prošlonedeljnom ubistvu desničarskog lidera Oleksandra Muzička. Stotine pripadnika pokreta “Desni sektor” sinoć i danas su protestovale ispred parlamenta u Kijevu tražeći ostavku ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova, koga krive za smrt Muzičkog.

Vođa “Desnog sektora” ubijen je pod još nerazjašnjenim okolnostima, a policija navodi da je tragala za njim zbog veza sa organizovanim kriminalom, huliganstva i pretnji zvaničnicima. Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednik Oleksandr Turčinov je, međutim, nazvao protest desnice “provokacijom”, koja može da dovede do katastrofe.


“Ovo je put koji vodi ka katastrofi za zemlju, ovo je put protiv naše države, put koji ide na ruku agresoru koji koncentriše oružane snage na granicama naše zemlje”.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu danas je obavestio predsednika Putina da su svi ukrajinski vojnici lojalni Kijevu napustili Krim, a da se ruska zastava vijori na svim vojnim bazama na poluostrvu. On je takođe zatražio Putinovu dozvolu da se zaplenjena ukrajinska vojna oprema, uključujući ratne brodove i avione, vrati Ukrajini, što je ruski predsednik odobrio.

Na ekonomskom planu, Ukrajina očekuje isplatu prve tranše u iznosu od 3 milijarde dolara iz paketa pomoći MMF-a, dok je Rusija usvojila prvi paket finansijske pomoći Krimu, u iznosu od oko 300 miliona dolara, kako bi pomogla lokalnoj ekonomiji dok konsoliduje kontrolu nad regionom.
XS
SM
MD
LG