Linkovi

Obama: Tramp nepodoban za predsednika


Američki predsednik Barak Obama izjavio je da su kritički komentari republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa na račun porodice muslimanskog vojnika ubijenog u Iraku samo još jedan primer zašto je nepodoban da bude predsednik SAD. Obama je svoje mišljenje o Trampovim komentarima izneo odgovarjaući na pitanja novinara tokom konferencije za štampu u Beloj kući posle razgovora sa singapurskim premijerom.

Predsednik Obama je konstatovao da komentari Donalda Trampa o ruskim upadima u Ukrajinu pokazuju da mu nedostaje osnovno znanje o ključnim medjunarodnim pitanjima, i naglasio da njegove primedbe na republikanskog kandidata prevazilaze stranačku politiku.

"Postojali su republikanski predsednici sa kojima se nisam slagao ali nisam imao sumnje da mogu da funkcionišu na položaju predsednika. Mislim da sam bio u pravu, Mit Romni i Džon Mekejn nisu bili u pravu kad je reč o odredjenim političkim pitanjima ali nikada nisam mislio da ne bi mogli da obavljaju ovaj posao. I da su pobedili, bio bih razočaran ali bih rekao svim Amerikancima “ovo je naš predsednik” i znam da bi se povinovali odredjenim noramama I pravilima i zdravom razumu, da bi poštovali elementarnu pristojnost. Ali to ovde nije slučaj.”

Predsednik je primetio da je nekoliko istaknutih republikanaca već osudilo mnoge od Trampovih izjava i da ne veruje da Tramp deli gledišta većine iz njegove partije. Medjutim, Obama se zapitao kada će republikanci reći “sada je bilo dosta” i povući podršku republikanskom kandidatu. On je dodao da je alternative da cela partija podrži i Trampove stavove.

U trci za Belu kuću juče je dominirao rat rečima izmedju Trampa i Kizra Kana – oca američkog vojnika – muslimana, koji je poginuo u samoubilačkom napadu u Iraku 2004.

Tramp i Kan su svakodnevno razmenjivali verbalne udarce od četvrtka kada je na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji Kan podsetio na službu svog sina, da bi se suprotstavio predlogu Trampovom predlogu da se ograniči ulazak muslimana u SAD. U jednom od najupečatljivijih prizora sa četvorodnevne konvencije, Kan je podigao primerak američkog Ustava I pozvao Trampa da ga pročita.

Kan, koji potiče iz Pakistana, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da njegov sukob sa Trampom već ima pozitivan efekat.

"Značajan broj republikanaca ga poziva da ublaži retoriku, promeni svoje uvredljive komentare o manjinama, ne samo o muslimanima već I drugim manjinama – o ženama, o sudijama, o pravnom sistemu ove zemlje, i on je to počeo da radi.”

Za to vreme, govoreći u Karson Sitiju u ponedeljak, republikanski potpredsednički kandidat Majk Pens je odgovarao na pitanje o Trampovim komentarima. Pens je nazvao Kanovog sina Humajona – koji je poginuo kada se suočio sa bombašem samoubicom u Iraku – herojem. Medjutim, takodje je branio Trampa.

“Jedina stvar koju želim da vam kažem pošto sam proveo odredjeno vreme s našim kandidatom, nikada nisam bio u društvu čoveka koji je više posvećen oružanim snagama ove zemlje, više posvećen porodicama naših vojnika, mornara, vazduhoplovaca, marinaca I propadnika obalske straže, I niko nije više predan veteranima ove zemlje. Donald Tramp podržava naše vojnike i veterane kao nijedan drugi lider kojeg sam video u životu.”

Trampova demokratska rivalka Hilari Klinton nije pomenula kontroverzu sa Kanom na svom predizbornom skupu u Omahi u Nebraski. Umesto toga – fokusirala se na ekonomiju.

XS
SM
MD
LG